• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: Ο Τσιάρας έκρινε κατάλληλη τη δικαστική αίθουσα που πριν από 9 μέρες είχε κρίνει… ακατάλληλη!

    Κώστας τσιάρας - γυναικοκτονίες

    Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης


    Για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα «δεν συνάγεται η ύπαρξη αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης της δίκης» για την τραγωδία στο Μάτι στη δικαστική αίθουσα της Ευελπίδων όπου τελικώς χθες διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

    Αυτό ήταν το σκεπτικό του αρμόδιου υπουργού (όπως αποκαλύπτεται από το σχετικό ΦΕΚ) όταν ανακάλεσε στις 20 Οκτωβρίου την απόφαση που ο ίδιος είχε λάβει στις 11 Οκτωβρίου για μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, με το ακριβώς αντίθετο σκεπτικό:

    «….Προκύπτει η ανάγκη καθορισμού, ως έδρας συνεδρίασης του ως άνω Δικαστηρίου, της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών…)»

    Με απλά λόγια…. Η μόλις μερικών τετραγωνικών αίθουσα του κτιρίου 9, κατά τον υπουργό, ήταν μία ακατάλληλη αίθουσα στις 11 Οκτωβρίου και 9 ημέρες μετά, έγινε μία κατάλληλη αίθουσα για να χωρέσουν οι 21 κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους, άγνωστος αριθμός δικηγόρων θυμάτων και συγγενών νεκρών, 213 μάρτυρες κατηγορητηρίου, άγνωστος αριθμός προταθέντων μαρτύρων από τα θύματα και τους κατηγορουμένους και δεκάδες δημοσιογράφοι.

    Για κάποιους άλλους, η χθεσινή έναρξη-παρωδία της δίκης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για το θάνατο 102 ανθρώπων και τον τραυματισμό 32, ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη για να στείλει ξανά τη Δικαιοσύνη στα κάγκελα!

    Σαν τον συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένου που χθες, νομιμοποιήθηκε στη δίκη, όντας στο προαύλιο, φωνάζοντας για να τον ακούσουν οι δικαστές από τα κάγκελα του παραθύρου της αίθουσας το ντροπιαστικό «Παρίσταται εκτός δικαστηρίου!»

    Σαν τις οικογένειες που έχασαν παιδιά, συζύγους, γονείς και αδέλφια και τους εγκαυματίες, οι οποίοι «μάζεψαν τα κομμάτια τους» και πήγαν εκεί απ’ όπου περιμένουν η τιμωρία των υπευθύνων αλλά χθες φώναξαν μόνο μία λέξη: «Ντροπή!».

    Οι δύο αποφάσεις του υπουργού

    Στις 5 Οκτωβρίου, η νέα διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με επείγον έγγραφο της, ενημερώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη μεγάλη δυσκολία διεξαγωγή της πολυπρόσωπης δίκης για το Μάτι στις μικρές χωρητικότητας αίθουσες των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων.

    Οι 3 έμπειροι δικαστές γνωρίζουν ότι καμία μεγάλη δίκη μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατό να διεξαχθεί σε αυτές τις αίθουσες και ο Κώστας Τσιάρας ικανοποιεί το αίτημα τους για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, τουλάχιστον για το πρώτο 15νθημερο του Νοεμβρίου, προκειμένου «να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας».

    Στην απόφαση του η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 19 Οκτωβρίου, ο υπουργός επικαλείται και αποφασίζει:

    «Το υπ’ αρ. 266/05.10.2022 έγγραφο του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, από το οποίο συνάγεται η ύπαρξη αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης, στην Αίθουσα 12 του κτιρίου 9 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, των συνεδριάσεων του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώπιον του οποίου έχει ορισθεί να συζητηθεί η υπόθεση, με αριθμό δικογραφίας Δ18-1287 ΕΓ90-2021/249 ΒΔ22-95 7041971/2018, που αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι Αττικής, την 23.07.2018.

    Το γεγονός ότι, με βάση το αναφερόμενο στην προηγούμενη σκέψη έγγραφο, προκύπτει η ανάγκη καθορισμού, ως έδρας συνεδρίασης του ως άνω Δικαστηρίου, της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών για τις συνεδριάσεις στις 31.10.2022, 02.11.2022, καθώς και σε τυχόν άλλες ημερομηνίες εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου του 2022, για τους
    λόγους ότι α) στην εν θέματι υπόθεση καλούνται να δικασθούν είκοσι ένας (21) κατηγορούμενοι, β) πρόκειται να εξετασθούν διακόσιοι δεκατρείς (213) μάρτυρες κατηγορίας και άγνωστος αριθμός μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ γ) αναμένεται και η παρουσία περισσοτέρων συνηγόρων τόσο από την πλευρά των παρισταμένων προς υποστήριξη της κατηγορίας όσο και από την πλευρά της υπεράσπισης, όπως και δ) πολλών εκπροσώπων του Τύπου.

    Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας, το δικαίωμα των διαδίκων στην τήρηση του εύλογου χρόνου διάρκειας της ποινικής δίκης, καθώς και η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, προτείνεται ο καθορισμός της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ως έδρας συνεδρίασης για τις προαναφερθείσες συνεδριάσεις.»

    Μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, όλα τα προβλήματα λύθηκαν (προφανώς “μαγικά” γιατί η εν λόγω δικαστική αίθουσα παρέμεινε ακριβώς ως προείχε), ο κ.Τσιάρας «επανεκτιμά τις συνθήκες», κρίνει ότι πλέον “δεν υπάρχει αδυναμία” και αλλάζει την απόφαση του.

    Στο ΦΕΚ της 21ης Οκτωβρίου διαβάζουμε την ανάκληση του υπουργού Δικαιοσύνης:

    «Το γεγονός ότι, κατόπιν επανεκτίμησης των συνθηκών, δεν υφίσταται προσωρινή αντικειμενική αδυναμίας πραγματοποίησης στην Αίθουσα 12 του κτιρίου 9 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων των συνεδριάσεων του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώπιον του οποίου έχει ορισθεί να συζητηθεί η υπόθεση με αριθμό δικογραφίας Δ18-1287 ΕΓ90-2021/249 ΒΔ22-95 7041971/2018, η οποία αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι Αττικής, την 23.07.2018.

    Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας, δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

    Ανακαλούμε την υπό στοιχεία 49733οικ./11.10.2022 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης «Ορισμός αίθουσας συνεδριάσεων για την εκδίκαση της υπόθεσης με αριθμό δικογραφίας Δ18- 1287 ΕΓ90-2021/249 ΒΔ22-95 7041971/2018, η οποία αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι Αττικής, την 23.07.2018» (Β’ 5395), διότι δεν υφίσταται προσωρινή αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης στην Αίθουσα 12 του κτιρίου 9 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων των συνεδριάσεων του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώπιον του οποίου έχει ορισθεί να συζητηθεί η υπόθεση».

    Η ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών

    Ο πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορος Λινός υπογράφει την ανακοίνωση, με την οποία επικοινωνείται η προσπάθεια εξεύρεσης άλλης δικαστικής αίθουσας για την πολύκροτη δίκη.

    Γνωρίζοντας οι 3 δικαστές ότι η αίθουσα του κτιρίου 9 είναι ακατάλληλη για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης δίκης, εξέδωσαν την ανακοίνωση τους από την περασμένη Τρίτη! Πριν δηλαδή τις χθεσινές επικρίσεις των διαδίκων.

    Πρόκειται για μία ανακοίνωση που δεν γίνεται καμία μνεία στις 2 αντιφατικές αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Λινός αναφέρει:

    «Το νεοεκλεγέν Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, αντιλαμβανόμενο, ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Οκτωβρίου, τις ιδιαίτερες δυσκολίες διεξαγωγής μιας τέτοιας πολυπρόσωπης και μεγάλης διάρκειας δίκης στο χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ζήτησε με επείγον έγγραφό του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης τον ορισμό της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών ως αίθουσας στην οποία θα πραγματοποιούνταν τουλάχιστον οι πρώτες συνεδριάσεις του Δικαστηρίου.

    Ωστόσο, όπως στη συνέχεια ενημερωθήκαμε, ο ορισμός αυτός, τουλάχιστον στο παρόν χρονικό σημείο και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν ήταν εφικτός λόγω άλλης πολυπρόσωπης δίκης (Χρυσής Αυγής) ενώ ο διαμερισμός της χρήσης της αίθουσας κρίθηκε δυσχερής.»

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, η διοίκηση του Πρωτοδικείου αποφάσισε οι επόμενες συνεδριάσεις του Δικαστηρίου για το Μάτι να διεξαχθούν στο κτίριο 13, στην ισόγεια (και πιο μεγάλη στο Πρωτοδικείο) αίθουσα, στην οποία θα προστεθούν περισσότερες θέσεις για δικηγόρους και ακροατήριο.

    Για την ιστορία:

    Στην ίδια δικαστική αίθουσα άρχισε η δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Μετά την πρώτη συνεδρίαση τις σφοδρές αντιδράσεις των διαδίκων για την ακαταλληλότητα της αίθουσας, η δίκη τελικώς διεξήχθη στο Εφετείο.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη για τραγωδία στο Μάτι: Αντιδράσεις για την αίθουσα του δικαστηρίου – «Ντροπή!» φώναζαν συγγενείς θυμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ