• Κοινωνία

    Δίκη για το Μάτι: Την απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

    Ρένα Δούρου

    Ρένα Δούρου


    Την αθώωσή της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και ακόμα 5 αξιωματικών της πυροσβεστικής εισηγήθηκε ο εισαγγελέας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι .

    Η παντελής έλλειψη συντονισμού κατα την κατάσβεση και η αδικαιολόγητη παράλειψη να μην ενημερωθούν οι πολίτες για τον επερχόμενο μεγάλο κίνδυνο συνετέλεσαν, κατά τον εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι, στον εφιαλτικό απολογισμό των 104 νεκρών και των δεκάδων εγκαυματιών.

    Ο Παναγιώτης Μανιάτης αγορεύει για 2η μέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικέιο Αθηνών και «κατακεραυνώνει» όσους είχαν την ευθύνη να ενεργήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

    Ο εισαγγελέας τόνισε κατά την αγόρευσή του ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε ήταν «κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται», γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία ενός συντονισμένου κρατικού μηχανισμού.

    «Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιουσε έγκαιρα… Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές», είπε χαρακτηριστικα στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας και συνέχισε:

    «Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά»

    Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην κατάθεση αστυνομικού, ο οποίος είχε πει στο δικαστηριο ότι οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα».

    Ο αστυνομικός «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν».

    Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικα στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι. Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκεστερες».

    Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς.

    Ο εισαγγελέας προτεινε την καταδικη του τότε διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Αττικής Χαράλαμπου Χιώνη για 2 σκέλη του κατηγορητηρίου διότι «δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο».

    Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την απαλλαγή ακόμα 4 κατηγορουμένων, των Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσοπουλου, Γ. Πορτοζούδη και Στεφάνου Κολοκούρη.

    Η αγόρευση συνεχίζεται.

    Διαβάστε επίσης:

    Καιρός: Πού αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες

    ΑΠΘ: Δεν έχουμε εμπλοκή για την αστυνομική επέμβαση στη Νομική, λέει η πρυτανεία – Διαμαρτυρία από φοιτητικές παρατάξεις

    Αντρέας Μπρέμε: Πέθανε ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου



    ΣΧΟΛΙΑ