• Κοινωνία

    ΑΠΘ: Δεν έχουμε εμπλοκή για την αστυνομική επέμβαση στη Νομική, λέει η πρυτανεία – Διαμαρτυρία από φοιτητικές παρατάξεις

    • NewsRoom
    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) –


    Σε διευκρινήσεις προχώρησε η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, αποποιούμενη κάθε ευθύνη για την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία εκκενώθηκε η νέα κατάληψη της Νομικής σχολής.

    Όπως ξεκαθαρίζει, η πρυτανική αρχή δεν είχε καμία εμπλοκή στην εκκένωση της κατάληψης από δυνάμεις της Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Νομική Σχολή.

    Η ανακοίνωση της πρυτανείας του ΑΠΘ ήρθε μετά από ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον κοσμήτορα της Νομικής για την κίνηση της αστυνομίας. Μάλιστα μερικές δεκάδες μέλη φοιτητικών παρατάξεων προχώρησαν σε διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Διοίκησης του ΑΠΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

    Η ανακοίνωση της πρυτανείας του ΑΠΘ αναφέρει:

    Η Πρυτανική Αρχή του ΑΠΘ ουδεμία εμπλοκή είχε στην επέμβαση που έγινε για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Εδώ και δυο χρόνια, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, δεν απαιτείται άδεια ή και κλήση από τις πρυτανικές αρχές προς τις δημόσιες αρχές για να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου, όταν οι τελευταίες διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Η επέμβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής φαίνεται να έγινε σε αυτό το πλαίσιο.

    Είναι αυτονόητο ότι αποβλέπουμε και αγωνιζόμαστε να επανέλθουν όλες οι πανεπιστημιακές λειτουργίες σε καθεστώς κανονικότητας. Για να διαφυλάξουμε το αγαθό της κοινωνικής ειρήνης επιθυμούμε, όμως, η επαναφορά αυτή να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες της περίστασης και την υφιστάμενη κατάσταση στα πανεπιστήμια.

    Η ανακοίνωση από  τη συντονιστική επιτροπή κατάληψης ΣΦ Πολιτικών Επιστημών

    Νωρίς τα ξημερώματα Δευτέρα 19/02 εισήλθαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, Αντιτρομοκρατική, ΟΠΚΕ) στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου της ΝΟΠΕ. Αυτή η κίνηση έγινε μετά από εντολή του κοσμήτορα της Νομικής Π. Γκλαβίνη, ο οποίος ήδη από την Πέμπτη είχε στείλει απειλητικά μηνύματα περί εκκένωσης και σήμερα έστειλε mail στους φοιτητές της Νομικής όπου χαιρέτιζε τις δυνάμεις καταστολής και καλούσε τους φοιτητές να «ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις τους».

    Στο κτήριο βρίσκονταν φοιτητ(ρι)ες των κατειλημμένων σχολών, 4 απ’ τους οποίους είναι συμφοιτητές μας. Η αντιτρομοκρατική εισέβαλε στην αίθουσα του συλλόγου Πολιτικών Επιστημών και απείλησε τα άτομα που βρίσκονταν μέσα. Παράλληλα, σε όλο το πανεπιστήμιο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για πολλή ώρα, έτοιμες να καταστείλουν όποια προσπάθεια αντανακλαστικής κινητοποίησης.

    Αντιλαμβανόμαστε ότι τα παραπάνω γεγονότα ήταν μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης, η οποία έρχεται σε συνέχεια της εισβολής στην Νομική του ΔΠΘ και της αναίτιας επίθεσης στο μπλοκ του συλλόγου μας στην πορεία της Πέμπτης 15/02, η οποία και τότε συνεχίστηκε εντός του ασύλου, με τα ΜΑΤ να περικυκλώνουν τη σχολή μας και να επιτίθονται σε φοιτητ(ρι)ες.

    Απαντάμε υπερασπιζόμενοι τις αποφάσεις των φοιτητικών μας συλλόγων, του ασύλου και τις καταλήψεις μας. Γι’ αυτό και ανακαταλάβαμε το κτήριο της ΝΟΠΕ και δεν πάμε πίσω στον αγώνα μας. Μαζικοποιούμε τις Γενικές μας Συνελεύσεις, κλιμακώνουμε τις δράσεις μας και δίνουμε ηχηρό μήνυμα πως η ένταση της κρατικής καταστολής δεν μας τρομοκρατεί και συνεχίζουμε δυναμικά! ΌΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΦ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15:00! ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

    Διαβάστε επίσης

    Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή το ν/σ για τον Ποινικό Κώδικα

    Ν. Ταχιάος για Flyover: «Θα συνδράμουμε όπου χρειάζεται για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη»

    Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ