• Κοινωνία

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα θύματα ζητούν έφεση για τις χαμηλές ποινές


    Μεγαλύτερες ποινές και βαρύτερες καταδίκες για τους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν ζητούν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και θύματα επιθέσεων.

    Το πρωί οι δικηγόροι τους επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και κατέθεσαν αίτημα για την άσκηση εισαγγελικής έφεσης κατά των ποινών που επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Με μόνη εξαίρεση τον ισοβίτη Ρουπακιά, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα ζητούν μεγαλύτερες ποινές για τους 15 συνεργούς στη δολοφονία, των οποίων οι συγχωνευμένες ποινές για δύο κακουργήματα (δολοφονία και εγκληματική οργάνωση) είναι από 7 έως 10 χρόνια.

    Οι συνήγοροι του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίντ Εμπάρακ ζητούν μεγαλύτερες ποινές για τους 5 καταδικασθέντες της απόπειρας δολοφονίας (ομοίως για 2 αδικήματα ποινές 7 με 10 χρόνια).

    Οι συνήγοροί του Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης επισημάνουν στο αίτημά τους ότι οι επιβληθείσες ποινές « υπολείπονται κατά των ορίων που προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα και δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του άρθρου 79Π.Κ. για επιβολή δίκαιων και ανάλογων ποινών…Ήδη το δικαστήριο με την τελευταία του απόφαση, η οποία απέρριψε τα αιτήματα ανασταλτικής δύναμης της έφεσης τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων,( των Αγριογιάννη, Ευγενικού και Πανταζή, αναγνώρισε έμπρακτα ότι οι ποινές τις οποίες επέβαλε είναι χαμηλές και γι’ αυτό το λόγο, εξισορροπεί το χαμηλό ύψος των ποινών με την άρνηση χορήγησης ανασταλτικής δυνάμεις, η οποία επίσης αναδεικνύει την βεβαιότητα του δικαστηρίου και την έλλειψη κάθε αμφιβολίας για την ενοχή των κατηγορουμένων και για την τύχη της έφεσης που θα ασκήσουν…»

    Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι μίλησαν για “χαμηλές ποινές που στέλνουν μήνυμα ατιμωρησίας”.

    Αίτημα για άσκηση έφεσης υπέβαλαν και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

    Όπως δήλωσε ο συνήγορος τους Χάρης Στρατής, με την αίτηση τους ζητούν να ασκηθεί έφεση για τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλαβη.

    «Από την διαδικασία αναδείχθηκε η εγκληματική δράση της ΧΑ και η σχέση της εγκληματικής αυτής πράξης με την ηγεσία. Αν δεν γίνει μετατροπή θα επέλθει παραγραφή.»

    Έφεση και από τον άφαντο Παππά

    Έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του και ο φυγόποινος Νίκος Παππάς.

    Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Περικλής Σταυριανάκης: «Ασκήθηκε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης κι έτσι μαζί με άλλες εφέσεις ανοίγει ο δρόμος για το εφετείο. Εξακολουθώ να αγνοώ που είναι ο εντολέας μου. Ερωτηθείς αν ο Ν. Παππάς προτίθεται να παραδοθεί σύντομα απάντησε ότι : «Όλες οι αποφάσεις μπορούν να αναθεωρηθούν αλλά έως τώρα δεν έχω γνώση για αλλαγή προθέσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ