Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απαλλαγή για Λαγό, Μίχο και άλλους προτείνει ο εισαγγελέας με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα

  • NewsRoom

Στιγμιότυπο από την δίκη της Χρυσής Αυγής


Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την επίθεση χρυσαυγιτών σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, επικαλούμενη τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται, ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής, Νίκος Μίχος. Όπως εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός, ο νέος ποινικός κώδικας έφερε σημαντικές αλλαγές.

«Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη», τόνισε η εισαγγελέας.

Αναφερόμενη σε όλα τα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος, η εισαγγελέας ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης.

«Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα».

Για την  απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη είπε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ορων».

Η ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις: «Οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία, αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».

Η οπλοχρησία: εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας. Δεν προκύπτει ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων.


ΣΧΟΛΙΑ