• Κοινωνία

    Δικαιοσύνη: Πέντε γυναίκες στα κορυφαία αξιώματα των ανωτάτων δικαστηρίων

    • NewsRoom

    Οι κ. Κλάπα και Αδειλίνη με τον Γ. Φλωρίδη


    Ουδέποτε στην ιστορία της Δικαιοσύνης δεν υπήρξαν τόσες πολλές γυναίκες στα κορυφαία αξιώματα των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως τώρα. Η στρατηγική, όπως φαίνεται, επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει γυναίκες – δικαστίνες, οι οποίες έχουν και την πείρα, είναι και στην κορυφή της επετηρίδας, συνεχίστηκε με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Ο Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, πρότεινε και το υπουργικό αποδέχθηκε, την πρώτη αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, Σωτηρία Ντούνη, να διαδεχθεί τον Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είχε διατελέσει το καλοκαίρι και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

    Συνεχίστηκε έτσι η ανέλιξη στα ανώτατα αξιώματα της Δικαιοσύνης, γυναικών, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν εξαιρετικές δικαστίνες καριέρας που μπορούν να κυριαρχήσουν σε έναν κι αλλιώς ανδροκρατούμενο κλάδο.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά τη χθεσινή απόφαση είναι 5 οι γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των ανώτατων δικαστηρίων, δηλαδή σε Αρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Κι άλλες φορές υπήρξαν δικαστίνες σε ανώτατες θέσεις, όμως, ποτέ το… άρωμα γυναίκας δεν κυριαρχούσε όσο σήμερα.

    Τον περασμένο Ιούλιο με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, στον Αρειο Πάγο τοποθετήθηκε πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα ενώ εισαγγελέας ΑΠ ορίστηκε η κυρία Γεωργία Αδειλίνη.

    Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της Αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020. Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

    Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

    Η Γεωργία Αδειλίνη εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

    Η κυρία Αδειλίνη, ήταν στην έδρα της δίκης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν εκείνη που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

    Τον Ιούλιο του 2022 πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη η κ. Ευαγγελία Νίκα, μέχρι τότε αντιπρόεδρος.

     

     

    Η κ. Ευαγγελία Νίκα με τον Γ. Φλωρίδη

     

    Η Ευαγγελία Νίκα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1984 και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα το έτος 2024. Στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Οκτώβριο του 2004.

    Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο επελέγη ως πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η κ. Νίκη Μαριόλη. H Νίκη Μαριόλη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών.

    Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άνω Καλαμακίου και εισήλθε στη Νομική Σχολή Αθηνών το έτος 1977. Το 1983 εισήλθε, μεταξύ των πρώτων, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

     

    Η κ. Νίκη Μαριόλη

     

    Την 01-01-2023 τοποθετήθηκε στο Γραφείο Επιθεώρησης ως Προϊσταμένη, με παράλληλα καθήκοντα στο ΓΝΣ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Κατά τη διάρκεια της ως άνω υπηρεσίας της έχει χειριστεί μεγάλο αριθμό δικαστικών υποθέσεων και έχει πλούσιο γνωμοδοτικό έργο.

    Έχει διατελέσει Πρόεδρος ή μέλος σε πλήθος επιτροπών και συμβουλίων «οιονεί δικαιοδοτικών», νομοτεχνικών, υπηρεσιακών-πειθαρχικών και γνωμοδοτικών.

    Η νέα επιλογή στο Ελεγκτικό

    Η Σωτηρία Ντούνη, ο οποία επελέγη χθες από το υπουργικό συμβούλιο, ήταν πρώτη αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήταν και πρώτη στην επετηρίδα και συγκέντρωσε τα 4/5 των ψήφων στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

    Η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1961, είναι έγγαμη και έχει δύο παιδιά.

     

    Η κ. Σωτηρία Ντούνη

     

    Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Πανεπιστημίου Paris VIII στο Δημοσιολογικό Δίκαιο (DEA).

    Διορίστηκε δόκιμη εισηγήτρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 11.7.1989 και προήχθη σε:

    Εισηγήτρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 14.07.1991,

    Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 12.09.1996,

    Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 26.09.2003 και Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 13.09.2010.

    Γνωρίζει την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο
    Ανατροπές στη Δικαιοσύνη: Αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία και απάτη – Δήμευση περιουσίας εμπρηστών, αλλαγές στην υφ’ όρον απόλυση



    ΣΧΟΛΙΑ