• Κοινωνία

    Διατροφικό σκάνδαλο με θανατηφόρα λουκάνικα Φρανκφούρτης

    • NewsRoom


    Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται να έχει πάρει το διατροφικό σκάνδαλο με τα σάπια λουκάνικα Φρανκφούρτης της αλλαντοποιίας Wilke στη Γερμανία που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης.

    Η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας.

    Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες της Dr.Oetker, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες ειδών διατροφής.

    Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση.

    H εισαγγελία ερευνά την υπόθεση ενώ το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke.

    Διατροφικό σκάνδαλο φαίνεται να ξεσπάει και στον Καναδά. Συγκεκριμένα, βοδινό κρέας ανακλήθηκε επειδή περιείχε το βακτήριο Esherichia Coli.



    ΣΧΟΛΙΑ