ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Παγωμένη» η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Χαμηλή συμμετοχή παρά τα «κουρέματα» έως 50%
Μια σημαντική «ήττα» γνώρισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο πρόεδρος του Βασίλης Πέππας,, σε δυο συνεδριάσεις και ψηφοφορίες της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου.
Το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, πριν από λίγες ημέρες, είχε επιλέξει ως υποψηφίους για τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα τους Δημήτρη Ζημιανίτη, Λάμπρο Πατσαβέλα και Ηλία Κωνσταντακόπουλο. Πρόταση η οποία είχε κατατεθεί στο ΑΔΣ από την κα Δημητρίου.
Για την ίδια θέση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλοι εισαγγελείς, μεταξύ αυτών και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Στην κατάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, (στο 15μελές όργανο) πρώτος ήταν ο κ. Ζημιανίτης, δεύτερος ο κ. Πατσαβέλας, τρίτος ο κ. Κωνσταντακόπουλος με (8-6) και τέταρτος ο κ. Ζαγοραίος (με 6-8).
Ο Ηλίας Ζαγοραίος θεωρώντας ότι έχει περισσότερα προσόντα από τον κ. Κωσταντακόπουλο, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψιν από το 15μελές ΑΔΣ, έκανε προσφυγή στην Διοικητική Ομομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Εκεί η κα Δημητρίου εισηγήθηκε την απόρριψη της πρόσφυγής του κ. Ζαγοραίου ως απαράδεκτης, με την έννοια ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα με βάση των κώδικα δικαστών να επιληφθεί η ολομέλεια. Παρόντων άνω των 50 μελών της Ολομέλειας η πρώτη πρόταση της κας Δημητρίου καταψηφίστηκε. Ωστόσο τα μέλη της Ολομέλειας έκριναν παραδεκτή την προσφυγή, καθώς θεωρήθηκε πως η συγκεκριμένη θέση ενέχει (στην κατάληξή της) απόσπαση άρα ως υπηρεσιακή μεταβολή εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. Μόνο 4 (η ίδια η εισαγγελέας, ο πρόεδρος του ΑΠ και 2 γυναίκες αντεισαγγελείς) ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της κας Δημητρίου. Μάλιστα η Ολομέλεια αποφάσισε να καλέσει και τους δυο εισαγγελείς να τους ακούσει.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, εμφανίστηκαν οι δυο εισαγγελείς. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Δημητρίου υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον κ. Ζαγοραίο (ακόμα και κάποιες εξαιρετικά επικριτικές όπως λένε δικαστικές πηγές).
Το ζήτημα τέθηκε ξανά σε ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν εκ νέου συντρηπτικό κατά της Ξένης Δημητρίου. Ειδικότερα, 48 μέλη της Ολομέλειας ψήφισαν υπέρ του κ. Ζαγοραίου και μόνον 4 κατά. Δυο από τους 4 ήταν η εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο τρίτος εισαγγελέας που προτείνει η χώρα για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα είναι ο Ηλίας Ζαγοραίος. Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας για τη χώρα μας θα εκλεγεί από δωδεκαμελή επιτροπή από εκπροσώπους διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και με αντικειμενικά κριτήρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Intracom Telecom ενισχύει περαιτέρω την Διοικητική της Ομάδα – Οι 2 νέες προσθήκες
- Ιράν: Απειλεί τα κέντρα υποστήριξης του USS Gerald Ford ως στρατιωτικούς στόχους
- Χρηματιστήριο: Έξι λεπτά κράτησε η… άνοδος, στο κόκκινο Alpha, Eurobank, άμυνα από Coca Cola, διυλιστήρια, Φουρλή
- Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Έγκριση πώλησης ακινήτου στον Πειραιά προς συνδεδεμένη εταιρεία για 1,3 εκατ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.