• Κοινωνία

    Χαλκιδική: Μια ξεχωριστή κατασκηνωτική εμπειρία για προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

    • NewsRoom


    Ζωγράφισαν πάνω σε βότσαλα με χρώματα ζωηρά σαν αυτά του καλοκαιριού, κολύμπησαν σε κρυστάλλινα νερά, ανέβηκαν σε κανό κι ιστιοσανίδες και απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πέρασαν μερικές στιγμές ανεμελιάς.

    Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή για τα 20 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που μετέχουν στο θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Eduact- Δράση για την εκπαίδευση, σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ, στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

    Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το αρμόδιο για υποθέσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ECA.

    «Αυτό το καλοκαίρι θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας» είπαν με ένα στόμα τα παιδιά, που ζουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσωρινά, με την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

    Απηύθυναν δε ένα μεγάλο «ευχαριστώ για ό,τι κάνετε για εμάς» στην επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μαρία Όλσον και τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, που τους υποδέχτηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μαζί με την Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρόξενο Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), τον αναπληρωτή πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Igor Vodolazhskyi, τον ιδρυτή και πρόεδρο της Eduact Κώστα Βασιλείου και τον γενικό διευθυντή της ΧΑΝΘ Βασίλη Ιωάννου, στην κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου.

    «Ακλόνητη η υποστήριξη των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό»

    «Είμαστε εδώ για να σας γνωρίσουμε όλους και να καταδείξουμε την ακλόνητη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον λαό της Ουκρανίας» τόνισε η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας Μαρία Όλσον απευθυνόμενη στα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

    «Είμαστε επίσης εδώ για να αναγνωρίσουμε την απίστευτη υποστήριξη, τη γενναιοδωρία και το φιλότιμο της Ελλάδας στο καλωσόρισμα των Ουκρανών που εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους από έναν απρόκλητο επιτιθέμενο» πρόσθεσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων και επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Αμερικανικής Γωνιάς στη Θεσσαλονίκη (Thess Tech-Lab/American Space) στην υλοποίηση του προγράμματος.

    «Άνθρωποι όπως ο Κώστας (Βασιλείου) και η ομάδα του βοηθούν στην ενσωμάτωση των Ουκρανών στις τοπικές κοινότητες και εξοπλίζουν τους νέους με ηγετικές και γλωσσικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ευημερήσουν» σημείωσε η κ. Όλσον κι ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο και ιδρυτή της Eduact και τους συνεργάτες του όσο και όλους όσοι συνέλαβαν ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του κατασκηνωτικού προγράμματος (μεταφραστές, εκπαιδευτές, εθελοντές κ.ά.).

    Υπογράμμισε δε την εξαιρετική συνεργασία με «τους φίλους μας στην πρεσβεία και το προξενείο της Ουκρανίας».

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας εδώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όπως και εσείς, θέλουμε να δούμε μια Ουκρανία που είναι δημοκρατική, ευημερούσα και ασφαλής.

    Η καλοκαιρινή κατασκήνωση αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας να επενδύσουμε στον λαό της Ουκρανίας και στο μέλλον της χώρας σας» κατέληξε η κ. Όλσον.

    Από την πλευρά του, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα μόλις την περασμένη Τετάρτη, ευχαρίστησε το Tech-Lab και τη ΧΑΝΘ που συνέπραξαν, καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος και θυμήθηκε τη δική του εμπειρία σε μια κατασκήνωση όταν ήταν μόλις 10 ετών, όπου συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση στην τεχνολογία είχε μια θαυμάσια εμπειρία ζωής, όπως είπε.

    «Εκείνο το καλοκαίρι άλλαξε τη δική μου ζωή και είμαι βέβαιος πως αυτό το καλοκαίρι θ’ αλλάξει τη δική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Περάκη (MIT): Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο, όχι να τον αντικαταστήσει

    ΔΕΘ – Οι δυο άξονες της οικονομικής πολιτικής: Κοινωνική ευαισθησία και δημοσιονομική σταθερότητα

    Ιαπωνία: Ο επίμονος πληθωρισμός φέρνει αύξηση ρεκόρ στον κατώτατο μισθό



    ΣΧΟΛΙΑ