• Οικονομία

    Ιαπωνία: Ο επίμονος πληθωρισμός φέρνει αύξηση ρεκόρ στον κατώτατο μισθό

    Ιάπωνες κυκλοφορούν με ομπρέλες λόγω καύσωνα

    Πηγή: AFP


    Η Ιαπωνία θα αυξήσει τον κατώτατο ωρομίσθιο στα 1.004 γιεν (6,91 δολάρια) κατά μέσο όρο, υπερβαίνοντας το επίπεδο που προτείνει μια κυβερνητική επιτροπή, καθώς ο πληθωρισμός περιορίζει την καταναλωτική δύναμη των καταναλωτών.

    Στις περιφέρειες της Ιαπωνίας, ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 43 γιεν την ώρα για το τρέχον οικονομικό έτος, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση, η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις μισθών το 1978, θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο.

    Η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης είχε προτείνει αύξηση κατά 41 γιεν σε 1.002 γιεν για το 2023.

    Το Τόκιο, το οποίο έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στη χώρα, σχεδιάζει αύξηση 41 γιεν στα 1.113 γιεν, ενώ το νέο χαμηλότερο επίπεδο της γειτονικής περιφέρειας Καναγκάουα θα είναι 1.112 γιεν μετά από αύξηση 41 γιεν. Η Οκινάουα, στην οποία καταγράφεται ο χαμηλότερος κατώτερος μισθός, σχεδιάζει αύξηση 43 γιεν στα 896 γιεν.

    Ο επίμονος πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία της Ιαπωνίας. Ενώ τα συνολικά έσοδα σε μετρητά για τους Ιάπωνες εργαζόμενους αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο, στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά 1,6% όταν προσαρμόστηκαν στις αυξήσεις των τιμών.

    Διαβάστε επίσης

    Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα

    Ινδία: Δασμός 40% για την εξαγωγή κρεμμυδιών μέχρι το τέλος του 2023

    Άρειος Πάγος: Παρέμβαση Κλάπα για άμεση εκδίκαση υποθέσεων παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλιών



    ΣΧΟΛΙΑ