• Κοινωνία

    Brexit: Πώς θα επηρεάσει τους 10.000 και πλέον Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία

    • NewsRoom


    Την ώρα που το ενδιαφέρον γύρω από το Brexit κλιμακώνεται, μετά τη συμφωνία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου (και κυρίως στην Βόρεια Ιρλανδία), χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα, που τα παιδιά τους βρίσκονται για σπουδές στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, συνεχίζουν να παρακολουθούν με τεράστια αγωνία τις εξελίξεις.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου φοίτησαν 10.135 Έλληνες φοιτητές. Στη χώρα υπολογίζεται πως 115.000 Έλληνες πολίτες έχουν αποκτήσει κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ 38.000 επιχειρήσεις έχουν επικεφαλής Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής πολίτες.

    Ανεξάρτητα με την κατάληξη της «μάχης» που θα δώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μπόρις Τζόνσον στη βρετανική Βουλή, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία του με τους Ευρωπαίους, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε αποτέλεσμα: τόσο για ένα Brexit με συμφωνία όσο και ένα «άτακτο» Brexit.

    Τι θα ισχύει ωστόσο με τους Έλληνες φοιτητές που φοιτούν ή θέλουν να φοιτήσουν στην «Γηραιά Αλβιώνα»;

    Μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο βασικά θέματα γύρω από τους ξένους φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων για τα οποία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, τουλάχιστον για το μεταβατικό διάστημα έως την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (ένα διάστημα που η κυβέρνηση Τζόνσον υπολογίζει σε 2 χρόνια). Το πρώτο αφορά τα δίδακτρα και το δεύτερο τη δυνατότητα των ξένων φοιτητών να εισέλθουν στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, οι 450.000 ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα θα μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία για να αναζητήσουν εργασία μέχρι και δύο χρόνια από την αποφοίτησή τους. Στη συνέχεια θα μπορούν να μετατρέπουν τη βίζα τους σε βίζα ειδικευμένης εργασίας αν βρουν δουλειά που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

    Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι και για τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, τα δίδακτρα θα είναι τα ίδια με αυτά των Βρετανών φοιτητών.

    Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για εκείνους που ξεκινούν ένα προπτυχιακό επίπεδο ή ένα μεταπτυχιακό από την επόμενη χρονιά και σε οποιοδήποτε πεδίο σπουδών, σε ένα «αξιόπιστο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου ή σε έναν πάροχο ανώτατης εκπαίδευσης που διαθέτει μια αποδεδειγμένη καταγραφή επικύρωσης μεταναστευτικών ελέγχων».

    Έτσι, για τους Έλληνες (και γενικότερα τους φοιτητές χωρών της ΕΕ) που βρίσκονται ήδη στη Βρετανία, αλλά και όσους ξεκίνησαν να φοιτούν από τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα. Ο,τι ισχύει για το πρώτο έτος σπουδών ισχύει και για τα επόμενα έτη και οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και την ίδια οικονομική ενίσχυση με τους Βρετανούς συναδέλφους τους.

    Για εκείνους που σκοπεύουν να εισαχθούν σε βρετανικά πανεπιστήμια τα επόμενα δύο μεταβατικά έτη, 2020 και 2021, προβλέπεται πως θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα.

    Άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με το θέμα των διδάκτρων για όσους μπουν μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την ΕΕ και μετά τη μεταβατική περίοδο.

    Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως για λόγους ανταγωνιστικότητας τα δίδακτρα θα «παγώσουν» στα σημερινά επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ