• Πολιτική

    Brexit: Δεν είναι ακόμα ώρα για σαμπάνιες

    • NewsRoom


    Αυξάνεται η αγωνία γύρω από την τύχη της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνησης της Βρετανίας με την ΕΕ για το Brexit, καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να την υποστηρίξει επειδή δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής επαρχίας.

    «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», ανέφερε το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας.

    «Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», πρόσθεσε.

    Αντιρρήσεις για την συμφωνία εκφράζουν και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, που κάνουν λόγο για χειρότερο κείμενο από αυτό της Τερέζας Μέι με την ΕΕ το οποίο είχε απορριφθεί πολλές φορές από την βρετανική βουλή και προτείνουν να τεθεί η συμφωνία σε δημοψήφισμα, αλλά και οι Φιλελεύθεροι επιθυμούν να γίνει νέο δημοψήφισμα για το ίδιο το Brexit.

    «Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», ανέφερε.

    Η συμφωνία με την ΕΕ

    Την συμφωνία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

    «Έχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι «δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο».

    «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη συμφωνία» έγραψε ο κ. Γιούνκερ.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο».

    O Μπόρις Τζόνσον καλεί το βρετανικό κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει το Σάββατο «προκειμένου να προχωρήσουμε και στις άλλες προτεραιότητές μας όπως το κόστος ζωής, το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος».



    ΣΧΟΛΙΑ