• Κοινωνία

    Μπήκαν οι υπογραφές για τις 3+1 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

    • NewsRoom
    Υπογραφή συμβάσεων για φρεγάτες και μαχητικά Rafale στο θωρηκτό Αβέροφ


    Στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», έπεσαν οι τελικές υπογραφές των συμβάσεων για την απόκτηση των 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό καθώς και των 6 επιπλέον Rafale, που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών, για την Πολεμική μας Αεροπορία.

    Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των Γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

    Οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026. Ο χρόνος θεωρείται ρεκόρ για την ναυπήγηση ενός πολεμικού πλοίου, που μάλιστα δεν βρίσκεται ακόμη σε μαζική παραγωγή.

    Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι μόλις το δεύτερο πλοίο «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο στη Λοριάν, με το πρώτο να αφορά το αντίστοιχο πλοίο το Γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

    Καθώς το ζήτημα του χρόνου παράδοσης θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, αποφασίστηκε τα δύο πρώτες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα να χτιστούν με τις προδιαγραφές που ζήτησε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και να ενισχυθούν σε δεύτερο χρόνο με τα θέλω της ελληνικής πλευράς. Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τις δύο φρεγάτες το 2025 και το 2026 (με γαλλική διαμόρφωση), ενώ θα αναβαθμιστούν στην ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group, χωρίς επιπλέον κόστος.

    Η τρίτη φρεγάτα FDI που αναμένεται το 2026 θα έχει εξαρχής τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει 16 επιπλέον βλήματα Aster 30 σε σχέση με αυτά της γαλλικής εκδοχής, δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές),  σύστημα αυτοπροστασίας RAM καθώς και  σύστημα αφέσεως Chaffs.

    Διαβάστε επίσης

    Η ΕΕ δεν θα πληρώσει τις ενεργειακές προμήθειες σε ρωσικά ρούβλια, λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας

    Ελβετία: Δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,75 δισεκ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ