• Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων: Κάμερα κατέγραψε τους δράστες στο Κολωνάκι-Έρχονται συλλήψεις

    • NewsRoom


    Ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων κατά οχημάτων των πολιτών έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εγείροντας τον προβληματισμό για τη συνέχεια αυτού του άτυπου «πολέμου» μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας

    Η έρευνα των αστυνομικών αρχών αναφορικά με τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις εμπρηστικές δράσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους αξιωματικούς να προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, ώστε να διαπιστώσουν αν πίσω από το σύνολο των εμπρησμών βρίσκεται συγκεκριμένη ομάδα δραστών.

    Χέρι βοηθείας στις αστυνομικές έρευνες φαίνεται ότι έχει δώσει το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή του Κολωνακίου, όπου κάηκαν τα 4 οχήματα, το οποίο έχει καταγράψει τις κινήσεις των δραστών το βράδυ της επίθεσης.

    Σημειώνεται ότι, το αποτέλεσμα της επίθεσης στο Κολωνάκι ήταν να καταστραφούν ολοσχερώς τρία οχήματα, ενώ ένα ακόμη υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

    Όπως έχει γίνει γνωστό έως τώρα, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έχει αποτυπώσει τρία μαυροφορεμένα άτομα να τοποθετούν στουπιά, εμποτισμένα με εύφλεκτο υγρό, αλλά και αυτοσχέδιες μολότοφ, με προσανάμματα τζακιού κάτω από τρία οχήματα. Στη συνέχεια τα πυροδοτούν με βεγγαλικά.

    Η αστυνομική έρευνα που έχει διεξαχθεί έως τώρα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως πρόκειται για δράστες οι οποίοι διαμένουν στην γύρω περιοχή, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκαν καμμένα τα 4 οχήματα. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί την εξέλιξη της έρευνας στο να επικεντρωθεί στην περιοχή του Κολωνακίου για τον εντοπισμό των δραστών.

    Σημειώνεται ότι, έως αυτή την ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί εννέα προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων τα οκτώ αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ συνελήφθη ένα για κλοπές και ναρκωτικά.

    Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες εμπρηστικές επιθέσεις είχαν σημειωθεί και στις 16 Δεκεμβρίου, όταν αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν από αγνώστους μια «ανάσα» από την αμερικανική πρεσβεία. Ο απολογισμός του εμπρηστικού μπαράζ που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, μετρά ήδη 38 καμμένα οχήματα συνολικά. Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα των εμπρηστικών επιθέσεων πυροπολήθηκαν 8 οχήματα, ενώ στο στόχαστρο αγνώστων μπήκε και ένα ΑΤΜ, καθώς και μια καφετέρια.

    Ακολούθησαν κι άλλες επιθέσεις την αμέσως επόμενη ημέρα, την Τρίτη, 21/01 με 8 αυτοκίνητα και φορτηγά να καταστρέφονται ολοσχερώς, ενώ άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και σε ΑΤΜ. Επιπλέον, την Τετάρτη, 22/01 άγνωστοι πυρπόλησαν 18 ΙΧ σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ χθες τα ξημερώματα 4 αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες στο Κολωνάκι.

    Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων ανέλαβε χθες, Πέμπτη η αντιεξουσιαστική ομάδα «σύντροφοι-συντρόφισσες».

    Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τις εμπρηστικές επιθέσεις στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Γλυφάδα, σε ΑΤΜ σε Πολύγωνο και Νέα Ιωνία, σε οχήματα του ΟΤΕ στο Ελληνικό, αλλά και στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις 6 Ιανουαρίου, στην οδό Ψαρομηλίγκου, στον Κεραμεικό.

    Παράλληλα με την ανακοίνωση της ανάληψης ευθύνης, η ομάδα των αντιεξουσιαστών εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους καταληψίες «απ’ το Κουκάκι, που υπερασπίστηκαν μαχητικά τις καταλήψεις τους».

    Η εκτίμηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι πίσω από το μπαράζ των εμπρηστικών επιθέσεων κρύβονται αντιεξουσιαστές, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο  θέλουν να «απαντήσουν» στις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των κατειλημμένων κτηρίων στο κέντρο το προηγούμενο διάστημα.

    Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Σταύρος Μαυροειδάκος προειδοποιεί ότι η ΕΛ.ΑΣ θα προβεί άμεσα σε συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.

    «Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει αστυνομία. Αστυνομία υπάρχει. Οι νέοι συνάδελφοι ΔΙ.ΑΣ. περιπολούν, και η νέα ομάδα, η Δράση, 200 συνάδελφοι, σύντομα θα τους δούμε κι αυτούς στις γειτονιές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδάκος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος έκανε, μάλιστα, λόγο για σπασμωδικές κινήσεις, επειδή οι αντιεξουσιαστές «είναι στα τελευταία τους, τα Εξάρχεια έχουν τελειώσει γι’ αυτούς» «Γι’ αυτό το λόγο, καίνε την περιουσία ανύποπτων πολιτών», συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ