• Κοινωνία

    Αττικό Πάρκο: Τι απαντά στις αντιδράσεις για την θανάτωση χιμπατζή

    • NewsRoom


    Απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε στα social media η θανάτωση ενός αρσενικού χιμπατζή, το Σάββατο, ο οποίος «δραπέτευσε» από τον περίκλειστο χώρο του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιχείρησε να δώσει ο ιδρυτής του Ζαν Ζακ Λεσουάρ.

    «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων», ανέφερε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ υπογραμμίζοντας ότι ερευνάται το πώς έγινε η «απόδραση» του άγριου ζώου.

    «Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε».

    Η απόδραση του χιμπατζή κινητοποίησε άμεσα τους εργαζόμενους στο Πάρκο, οι οποίοι ξεκίνησαν την απομάκρυνση των επισκεπτών από το σημείο και την μεταφορά τους σε ασφαλή κλειστό χώρο. Στη συνέχεια ακολούθησε Η παρέμβαση των ειδικών για την εξουδετέρωση του ζώου.

    Ο κ. Λεσουάρ ανέφερε πως υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Σημείωσε πως οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία Πάρκου.

    Ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου εκτίμησε πως η απόδραση του χιμπατζή έγινε μετά από άγρια επίθεση που δέχθηκε από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων.

    Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο κ. Λεσουάρ απάντησε πως «η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

    «Είναι μια τραγική ημέρα για εμάς».

    Από την πλευρά του, ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, ο Αντώνης Μπάλας, υπεύθυνος μεγάλων θηλαστικών, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια ενός καβγά, τα νεότερα μέλη της ομάδας των χιμπατζήδων διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο.

    «Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα».

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα πυρκαγιά σε επαγγελματικό κτήριο στο Μενίδι

    Μύκονος: Δεύτερη νύχτα ελέγχων του Τμήματος Εκβιαστών της ΕΛΑΣ σε ακόμα 15 μαγαζιά



    ΣΧΟΛΙΑ