• Κοινωνία

    Χάος στους δρόμους της Αττικής από την κακοκαιρία Ελπίς – Πού υπάρχουν προβλήματα (upd)

    • NewsRoom

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Κυκλοφοριακό κομφούζιο και απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν οι οδηγοί στην Αττική σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Κατεχάκη, Λ. Κύμης, Λ. Αμαλίας αλλά και προς Πεντέλη παρέμειναν ανοικτές τις πρώτες ώρες της επέλασης του χιονιά, ωστόσο, φαίνεται πως τα έντονα φαινόμενα θα ταλαιπωρήσουν και όσους κινούνται εντός της πρωτεύουσας.

    Αττική οδός

    Σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτουν ότι έπειτα από προσπάθειες της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας η κυκλοφορία σταδιακά ομαλοποιείται.

    Η Τροχαία έχει ξεκινήσει ήδη αντιδρομήσεις στις εισόδους για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

    Επισημαίνεται ότι στην Αττική Οδό επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος από το πρωί ειδικά στο κομμάτι από Παιανία έως Μεταμόρφωση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης και στις εισόδους στο κομμάτι αυτό.

    Aρκετά αυτοκίνητα βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρίας Αττική Οδός αναφέρει:

    «Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές».

    Επιπλέον η εταιρία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο.

    «Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν “διπλώσει” νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά».

    Στην Αττική Οδό, σύμφωνα με την εταιρεία, επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της εταιρίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αττικής Οδού.

    Κατεχάκη

    Χάος επικρατεί στην Κατεχάκη αφού η πυκνή χιονόπτωση έχει κλείσει το δρόμο, ενώ αυτοκίνητα βρίσκονται παρατημένα λόγω αδυναμίας συνέχισης της πορείας τους.

    Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Παν. Κανελλόπουλου από τη συμβολή της με την Λ. Μεσογείων και στα δύο ρεύματα. Ενώ, νωρίτερα είχε διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την Περ. Καρέα.

    Διακοπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

    Σύμφωνα με την Τροχαία, διακόπτεται η κυκλοφορία κάθε είδους βαρέως οχήματος άνω των 3,5 τόνων σε Αττική Οδό, στον περιφερειακό του Υμηττού, στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα.

    Προβλήματα εντοπίζονται στην κυκλοφορία των οχημάτων:

    1. Στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα από την Παιανία έως τη Μεταμόρφωση και στις εξόδους και πραγματοποιούνται αντιδρομήσεις στις εξόδους για αποσυμφόρηση.

    2. Στην Λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από το Πεντάγωνο έως την οδό Μιχαλακοπούλου.

    3. Στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στις λεωφόρους Αμαλίας, Αλεξάνδρας, Ποσειδώνος, Κηφισίας, όπως και στις οδούς Πειραιώς, Σταδίου και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα Αθηνών.

    Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

    Προβλήματα εντοπίζονται και στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, καθώς η πυκνή χιονόπτωση έχει καλύψει τον δρόμο.

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Τροχαία έχει ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για τα βαρέα οχήματα τόσο στο ρεύμα προς Λαμία όσο και στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα ισχύει από τον κόμβο Οινοφύτων ενώ στο ρεύμα προς Λαμία η απαγόρευση ξεκινά από την γέφυρα Καλυφτάκη.

    Έκκληση στους οδηγούς για χρήση αλυσίδων στην Αττική

    Έκκληση στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, λόγω της χιονόπτωσης, απευθύνει η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της αναφέρει:

    «Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στον νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα)».

    Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο, εξαιτίας του χιονιά. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Όσον αφορά τον Ηλεκτρικό, η έντονη χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

    Επίσης, το τραμ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο, με τερματικό τη στάση ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της έντονης κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

    Έκκληση για περιορισμό στις μετακινήσεις προκειμένου να διευκολυνθούν τα εκχιονιστικά

    Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εκχιονιστικών οχημάτων, απευθύνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας όπου βρίσκεται για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στους δρόμους.

    «Οι προσπάθειες μας έχουν επικεντρωθεί στο να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αττικής και όσοι οδηγούν σε νοσοκομεία» επισημαίνει ο ίδιος, μετά την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στους κεντρικούς δρόμους λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

    Τα εκχιονιστικά και άλλου τύπου οχήματα της περιφέρειας -πάνω από 80 στον αριθμό- συνεχίζουν να δίνουν μάχη, σε συνεργασία και με την Τροχαία καθώς και τους όμορους δήμους, προκειμένου να παραμείνουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Αττικής, που είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, όπως για παράδειγμα οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη, Μαραθώνος, Κηφισού και Λαυρίου, ανοικτοί και προσβάσιμοι. Ωστόσο εκεί το μποτιλιάρισμα είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της πληθώρας αυτών που έσπευσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, καθώς αναμένεται ένταση της κακοκαιρίας κατά τις απογευματινές ώρες. Επίσης, στο πρόβλημα συνέβαλε και η απόφαση αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους το μεσημέρι προκειμένου να διευκολυνθούν και αυτοί.

    Λίγο νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, κατά την διαδρομή προς το αεροδρόμιο προκειμένου να διαπιστώσει την κίνηση στο δίκτυο αρμοδιότητας της περιοχής του, δεν έκρυψε την έκπληξη και την απορία του για το «που πηγαίνουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες οδηγοί» και αναρωτήθηκε, «δεν έχουν ενημερωθεί, δεν ακούν τα δελτία ειδήσεων;».

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της περιφέρειας υπογραμμίζεται η έμφαση που δίνεται, κατόπιν σχετικής εντολής του περιφερειάρχη, στον καθαρισμό δρόμων που οδηγούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνεται στην προσβασιμότητα των πολιτών σε δομές Υγείας, η περιφέρεια, παράλληλα με τα ερπυστριοφόρα που διαθέτει, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, έχει διασφαλίσει και έχει θέσει σε ετοιμότητα και άλλα 10 οχήματα τύπου 4χ4, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να συνδράμουν στη μεταφορά ασθενών ή πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί και απαιτείται να μετακινηθούν.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης, από το κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή (σσ 2 μετά το μεσημέρι) «παρατηρούνται προβλήματα και μποτιλιαρίσματα σε κάποιους οδικούς άξονες εξαιτίας της πληθώρας των αυτοκινήτων που βρίσκονται στους δρόμους, φαινόμενο που παρατηρείται εξαιτίας της μαζικής φυγής των πολιτών από τις εργασίες τους, με στόχο να μην βρίσκονται στο δρόμο τις επόμενες ώρες που τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν.

    Σε συνεργασία με την Τροχαία παρεμβαίνουμε συνεχώς προκειμένου να επιλύουμε τα προβλήματα όπου προκύπτουν άμεσα, ωστόσο θέλω να επαναλάβω την έκκληση μου προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εκχιονιστικών μας οχημάτων. Σε λίγη ώρα θα συγκαλέσουμε σύσκεψη με τους δημάρχους προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών και των δράσεων μας και να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπου προκύπτουν».

    Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του συνέστησε στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν σπίτι τους.

    Σε 87 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική εξαιτίας της κακοκαιρίας 

    Δεκαοκτώ νεφροπαθείς έχει μεταφέρει η Πυροσβεστική από διάφορα σημεία της Αττικής σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχθεί 87 κλήσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 68 ήταν από την Αττική.

    Οι κλήσεις αφορούν την παροχή βοήθειας σε άτομα που είναι εντός των ακινητοποιημένων οχημάτων τους, νεφροπαθείς που χρειάζεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση, καθώς και τη μεταφορά ηλικιωμένων σε συγγενικά τους πρόσωπα ή στο ίδιο τους το σπίτι.

    Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ έχει τεθεί σε μερική επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, με τα συνεργεία που βρίσκονται στις βάσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών να είναι σε ετοιμότητα. Σχετικά με την Αττική, από το πρωί 50 οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να επέμβουν όπου υπάρχει ανάγκη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΔΔΗΕ-Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αυτήν την ώρα λόγω της κακοκαιρίας

    ΓΓΠΠ: Ξενοδοχεία για τους πολίτες που διαμένουν εκτός Αττικής

    Aegean – Olympic Air: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων σήμερα και αύριο λόγω της κακοκαιρίας



    ΣΧΟΛΙΑ