Κοινωνία

Athens Voice: Σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση του Ρουβίκωνα (pics)

athens-voice

Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice


Σοκ προκάλεσε χθες η είδηση ότι μέλη της αναρχικής ομάδας του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας «Athens Voice» και λεηλάτησαν τον χώρο, προκαλώντας υλικές ζημιές με λοστούς, τους οποίους είχαν φέρει μαζί τους, λερώνοντας τον χώρο με μαύρες μπογιές, ενώ δεν δίστασαν ακόμη και να εξαπολύσουν απειλές προς τους εργαζόμενους της εφημερίδας.

Λίγο αργότερα αποχώρησαν, ενώ στη συνέχεια, με σχετική ανάρτηση, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εναλλακτικά free press όπως η Athens Voice χτίζουν μια απολίτικη μάζα υπάκουων κανίβαλων».

Η είδηση έγινε γνωστή σχεδόν αμέσως, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησε βίντεο, το οποίο τράβηξαν οι εργαζόμενοι του μέσου, στο οποίο απεικονίζονται τα δέκα μέλη του Ρουβίκωνα να λεηλατούν τα γραφεία και τον χώρο παντού γύρω τους.

Μετά τη διάδοση της είδησης, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα τεκταινόμενα, καταδικάζοντας το γεγονός της επίθεσης προς την εφημερίδα. Πλήθος δηλώσεων, επωνύμων, αλλά και επίσημων ανακοινώσεων από τα κόμματα συνέθεσαν το κάδρο των αντιδράσεων στη χθεσινή επίθεση κατά της Athens Voice.

Athens Voice
Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice

ΣΥΡΙΖΑ

Την επίθεση καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν έχουν καμιά θέση στη Δημοκρατία μας, ούτε φυσικά μπορούν να δικαιολογηθούν από οποιαδήποτε χυδαιότητα».

Νέα Δημοκρατία

H Νέα Δημοκρατία, μέσω ανακοίνωσης που δημοσίευσε, κάνει λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες, είναι ότι οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται, ούτε εκφοβίζονται. Και θα το αποδείξουν την Κυριακή, δίνοντας ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση που θα δείξει μηδενική ανοχή στις πράξεις τους, βάζοντας οριστικό τέλος στην πρωτοφανή ανομία που ανέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

athensvroybikonas
Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice

Κίνημα Αλλαγής

«Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice είναι πλήγμα στην ελευθερία της ενημέρωσης και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Η απαράδεκτη και καταδικαστέα ανάρτηση του μέσου, δεν δίνει σε κανέναν όμως το δικαίωμα για άνομες πράξεις βίας. Ο Ρουβίκωνας, με την πλήρη ανοχή και κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ανενόχλητος την δράση του», αναφέρει το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταυρός Θεοδωράκης καταδίκασε την επίθεση του Ρουβίκωνα, μέσω μιας ανάρτησης που έκανε στο Twitter. Εκεί έγραψε: «Μασκοφόροι με λοστούς έσπασαν την Athens Voice. Στο παρελθόν την είχαν κάψει. Η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο – τρεις μέρες πριν τις εκλογές και ενώ οι απειλές ξεχείλιζαν στο σκοτεινό διαδίκτυο. Κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο και όχι μόνο οι βάνδαλοι. Κουράγιο παιδιά».

Athens Voice
Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice

Βασίλης Κικίλιας

Προσωπικά τοποθετήθηκε και ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανήρτησε επίσης μια δημοσίευση στο twitter, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Σήμερα η Athens Voice, πιο πριν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Εξωτερικών, η αμερικάνικη πρεσβεία, η γαλλική Πρεσβεία, μέχρι & η Βουλή των Ελλήνων! Η ασφάλεια και η τάξη θα επανέλθουν στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα».

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με κείμενο που ανάρτησε στο facebook, λέει: «Η επίθεση οργανωμένης βίας στα γραφεία της Athens Voice, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, λειτουργεί, πρώτον ως ισχυρή υπόμνηση της σημασίας που έχει η ελευθερία του λόγου, ακόμη και όταν η άσκησή της σε κάποια περίπτωση προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Όσο αναζητούμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα στο δημόσιο λόγο, κάποιοι άλλοι οργανώνουν και προβάλλουν ως προοδευτική την βίαιη παρεμπόδιση του. Λειτουργεί, δεύτερον, ως κίνητρο αναζήτησης της αλυσίδας γεγονότων που οδήγησαν στον τραγικό και τόσο άδικο θάνατο της Γκαϊνέ Κασαρτζιάν στο νοσοκομείο Νίκαιας.

Τόσες ημέρες κάποιοι κοιτούν το δάκτυλο και όχι το φεγγάρι. Τα άλλα, σε σχέση με το επίπεδο ασφαλείας και τη διάχυση της βίας έχουν ειπωθεί δυστυχώς πολλές φορές.

Η καταδίκη της σημερινής και κάθε άλλης πράξης βίας και η συμπαράσταση στην AV και τους εργαζόμενούς της είναι απόλυτη. Δεν αρκεί όμως. Ευτυχώς την Κυριακή οι πολίτες έχουν τρόπους να αντιδράσουν και να καταδικάσουν όσους υποθάλπουν ή ανέχονται τα φαινόμενα αυτά».

athens-voice
Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice

Ντόρα Μπακογιάννη

Η πολιτικός, δημοσιεύοντας ένα κείμενο στο Twitter, ανέφερε τα εξής, σχετικά με την επίθεση: «Η δειλή και άνανδρη επίθεση στα γραφεία της Athens Voice αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ποια είναι η δράση των δήθεν ακτιβιστικών συλλογικοτήτων. Ο Ρουβίκωνας έχει όνομα και διεύθυνση».

ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός της επίθεσης εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ, η οποία θέλησε με τη σειρά της να τοποθετηθεί. H ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στα γραφεία τη εφημερίδας «ATHENS VOICE» από δήθεν επαναστάτες που εμφανίζονται ως «τιμωροί».

Τα θεσμικά όργανα της ΕΣΗΕΑ αντιμετωπίζουν το θέμα που προέκυψε με την καταδικαστέα ανάρτηση της εφημερίδας. Τίποτε, όμως, δεν δικαιολογεί βίαιες επιθέσεις εναντίον του Τύπου. Πριν από πέντε χρόνια η ΕΣΗΕΑ είχε καταδικάσει και πάλι τον εμπρησμό των γραφείων της εφημερίδας. Δυστυχώς, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά ως μια χυδαία μορφή τρομοκράτησης.

Η βία και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου ανήκουν στις πρακτικές του ολοκληρωτισμού. Η Ένωση Συντακτών βρίσκεται σταθερά απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα. Θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον εκείνων που επιθυμούν με τη βία να εγκαθιδρύσουν το σκοταδισμό. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται και δεν πτοούνται από τη βία και τις απειλές. Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας αντιστεκόμενοι στη βαρβαρότητα».

athens-voice
Η επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Athens Voice
Προσωπική τοποθέτηση έκαναν και δημοσιογράφοι, αλλά και άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης γενικότερα, οι οποίοι δεν δίστασαν να μιλήσουν για φασιστικές συμπεριφορές, επισημαίνοντας το λανθασμένο της συγκεκριμένης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθηναΐς Νέγκα, ανέβαζε μια λεζάντα, μέσω ενός Instastory, στην οποία αναγράφεται: «Ο Φ. Γεωργελές είναι από τους συμπαθέστερους ανθρώπους που ξέρω. Τον εκτιμώ και για την πένα του. Αν η Athens Voice ήταν μέσο «άλλου τύπου», θα το γνωρίζαμε. Ζήτησαν συγνώμη, όποιος θέλει ας σταματήσει να τους διαβάζει- η σημερινή επίθεση είναι απροκάλυπτος φασισμός».

athens voice
H ανάρτηση της Αθηναΐδας Νέγκα σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα στην Athens Voice.

Με μια εικόνα, που ανατρέχει στις εποχές της επίθεσης στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hedbo, όπου θρηνήσαμε θύματα, ο Βαγγέλης Περρής έγραψε τα εξής: «Επίθεση αγανακτισμένων στο Charlie Hebdo για προκλητική δημοσίευση. Άφησαν αίμα. Συμπαραστάθηκαν οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι όλου του κόσμου. Δεν θέλουν να λύνονται οι διάφορες με βία. Φαντάζομαι ότι η ευαισθησία δεν εξαντλείται εντός της Γαλλίας. Περιμένω αντιδράσεις και για τα τοπικά φαινόμενα…».


ΣΧΟΛΙΑ