• Κοινωνία

    «Αστακός» η χώρα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς: Δρακόντεια μέτρα με 3.000 αστυνομικούς, μπλόκα σε βουνά, πάρκα και θάλασσα

    • NewsRoom


    Εξίσου αυστηρά με αυτά του Πάσχα θα είναι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

    Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ετοιμάζουν οι Αρχές για το επερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί, με στόχο να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

    Μετά το επιχειρησιακό σχέδιο των ημερών του Πάσχα, που είχε στόχο να αποτρέψει τους επίδοξους ταξιδιώτες των αστικών κέντρων να μεταφερθούν στην ελληνική επαρχία, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους των περιοχών που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, η Ελληνική Αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε τις ημέρες του Πάσχα, αν και αναμένεται να είναι ελαφρώς πιο ήπιο.

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ για την Πρωτομαγιά

    Ειδικότερα, περίπου 3.000 αστυνομικοί αναμένεται να βγουν στους δρόμους, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να αποφευχθούν συγχρωτισμοί, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

    Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επιστρατευτούν ακόμη και τα drones, αλλά και τα ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα των περιπολικών.

    Επιπροσθέτως, εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι έλεγχοι σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως εθνικές οδούς, Αττική Οδό, λεωφόρο Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.λπ.

    «Μπλόκο» στα σχέδια των εκδρομέων

    Το εν λόγω σχέδιο είναι η «Πρωτομαγιά στους κήπους», καθώς σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής, με «μπλόκα» σε… βουνά, πάρκα και θάλασσα. Σε «κλοιό» αναμένεται να τεθούν η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, καθώς και η παραλιακή ζώνη και ο Πειραιάς.

    Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξει και πάλι αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -όπως είδαμε το Πάσχα- και ενεργοποίηση του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ στις περιπτώσεις άσκοπης μετακίνησης πολιτών σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

    Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, και πάλι «μπλόκο» στα σχέδια των εκδρομέων να βγουν εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία είναι δηλωμένοι.

    «Μελετάμε κάθε βήμα με τη βοήθεια των επιστημόνων. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σε διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών. Θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα, με ενδιάμεσο διάστημα αξιολόγησης. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να πατάμε φρένο και να επανερχόμαστε σε προηγούμενα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ