• Κοινωνία

    Ασπρόπυργος: Ποινή φυλάκισης για τον ιδιοκτήτη της φάρμας με τα σκελετωμένα άλογα

    άλογα Ασπρόπυργος


    Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον ιδιοκτήτη της φάρμας στον Ασπρόπυργο, όπου εντοπίστηκαν σκελετωμένα 16 άλογα, πριν από 5 χρόνια.

    Ομόφωνα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον έκρινε ένοχο για παράβαση του νομου περι κακοποίησης ζωων και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετων και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3600 ευρω, με αναστολή μέχρι να δικαστεί σε 2ο βαθμό.

    Ο 72χρονος εκτροφέας αλόγων και ιδιοκτήτης του χώρου-κολαστήριου στον Ασπρόπυργο, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να δώσει εξηγήσεις για τα 16 αλογα που είχε δεμένα με κοντά σχοινια και αλυσίδες, υποσιτισμένα, αφυδατωμένα, σκελετωμένα, αρρωστα, σχεδον όλα σε ημιθανη κατάσταση.

    Στο πώς έφτασαν στη σύλληψη του 72χρονου κατέθεσε η Ρόζα Ρούσσου, προεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών:

    «Τον Αύγουστο του 2016 πήραμε φωτογραφία από καμμενο άλογο στον χώρο, μετα πήγαμε και διαπιστώσαμε 16 αλογα μόνιμα δεμένα, πανω σε κόπρανα πανω σε ουρά, υποσιτισμενα. Τον Δεκέμβριο 2016 και αφου συλλεξαμε υλικο κάναμε την καταγγελία στη δικαιοσύνη.

    Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο.

    Ο κατηγορούμενος εχει καταδικαστεί παλι στο παρελθόν για αντιστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής για χρόνια.

    Εμείς για τον συγκεκριμένο παρατηρούμε απο το 2010 αντίστοιχες κακοποιήσεις ζώων.

    Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 απο τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη».

    Δεύτερη μάρτυρας κατέθεσε η Σταματίνα Ψιμοπούλου, μέλος του συλλόγου, εθελόντρια στο κομμάτι περίθαλψης αλόγων:

    «Όταν μετά την καταγγελία, πήγαμε με την αστυνομία να τα πάρουμε ήταν κατι το σοκαριστικό. Δεν πιστεύαμε ποτε οτι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες.

    Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά απο τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό.

    Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης οτι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό, καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα.

    Ζούσαν στα κόπρανά τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους.

    Κάποια ήταν μονο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».

    Ο συνήγορος υπεράσπισης, στην αγόρευσή του, μίλησε για στοιχεία υπερβολής εκ μέρους των μαρτύρων: «Δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε (αρμόζουσες συνθήκες σταβλισμού). Ζητούνε ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα».

    άλογα Ασπρόπυργος

    Την ενοχή του 72χρονου πρότεινε ο εισαγγελέας:

    «Απο τις καταθέσεις των δυο μαρτύρων που έδωσαν σαφήνεια και πληρότητα και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στην διάταξη περι κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται».

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή κατηγορείται ο ιερέας

    Επίθεση με βιτριόλι: Απόλυτα ικανοποιημένη η Ιωάννα – «Είμαι δυνατή»

    Κρήτη: 54χρονος σκότωσε τη σύζυγό του με πολλαπλές μαχαιριές – Απειλεί να αυτοκτονήσει



    ΣΧΟΛΙΑ