• Κοινωνία

    ΑΠΘ: Η Σύγκλητος θα αναδείξει τα 5 εξωτερικά μέλη διοίκησης

    • NewsRoom
    Δημήτρης Κωβαίος, Πρύανης ΑΠΘ

    Δημήτρης Κωβαίος, Πρύανης ΑΠΘ


    Τα μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα κληθούν να αναδείξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη, που θα συμπληρώσουν το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος, μετά και την τρίτη ατελέσφορη συνεδρίαση των έξι εκλεγμένων εσωτερικών μελών, κατά την οποία δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη από τον νόμο πλειοψηφία για τη συγκρότηση του οργάνου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, που εκλέχτηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποίησαν την τρίτη ψηφοφορία προκειμένου να αναδείξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη» και «κατά τη συνεδρίαση δεν επετεύχθη η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4957/2022 και συνεπώς η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο του ΑΠΘ σύμφωνα με την παρ. 4Α του ίδιου άρθρου».

    Αναλυτικότερα η συγκεκριμένη παράγραφος του νόμου προβλέπει ότι στη Σύγκλητο η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοψορίας σι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι..

    Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηψοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου.

    Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

    Τα πέντε εξωτερικά μέλη που θα αναδειχθούν από την Σύγκλητο του ΑΠΘ μαζί με τα πέντε εκλεγμένα από την ακαδημαϊκή κοινότητα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, θα συγκροτήσουν το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο θα εκλέξει και τον νέο πρύτανη μεταξύ των εσωτερικών μελών που θα διεκδικήσουν το αξίωμα.

    Τα έξι εσωτερικά μέλη που εξέλεξε η ακαδημαϊκή κοινότητα στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ είναι κατά σειρά εκλογής ο καθηγητής Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Κυριάκος Αναστασιάδης, ο καθηγητής Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο καθηγητής Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Χαράλαμπος Φείδας, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο καθηγητής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολος Αποστολίδης και ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Γεώργιος Ζωγραφίδης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Κοριοί… εφιάλτης: Η ιστορία δύο τουριστών που έχουν δαγκωματιές σε όλο το σώμα τους – video

    Κωνσταντινούπολη: Πάνω από 60 τραυματίες σε συγκέντρωση κατά του Ισραήλ

    Αίας Μανθόπουλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του ηθοποιού



    ΣΧΟΛΙΑ