• Κοινωνία

    Απόφαση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα: Ένοχοι 8 κατηγορούμενοι – Αθώα η Δούρου και άλλοι 12

    Ρένα Δούρου, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής

    Ρένα Δούρου, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής


    Την καταδίκη 8 κατηγορουμένων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 αλλά και την αθώωση της Ρένας Δούρου κι ακόμα 12 κατηγορουμένων αποφάσισε σήμερα η Δικαιοσύνη.

    Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι μόνο οι 8 κατηγορούμενοι έχουν ευθύνη για το θάνατο 25 ανθρώπων και τις σωματικές βλάβες δεκάδων άλλων πολιτών,  που κινδύνευσαν στη μεγάλη πλημμύρα.

    Τους έκρινε ενόχους, κατά περίπτωση, για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια.

    Για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές την κήρυξαν ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία (με ψήφους 2-1) αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

    Αθώοι κρίθηκαν επίσης υπάλληλοι του δασαρχείου, ο τότε δήμαρχος Μεγάρων, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας  και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

    Αντίθετα οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους  δύο τότε αντιπεριφερειάρχες Αττικής ,την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και της Επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

    Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

    Η διαδικασία συνεχίζεται για όσους κηρύχθηκαν ένοχοι για το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών και εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές.

    Στις 23 Ιουνίου οι ποινές των 8 κατηγορουμένων

    Στις 23 Ιουνίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει τις ποινές στους 8 που τελικά καταδικάστηκαν για τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα.
    Το δικαστήριο που νωρίτερα ανακοίνωσε την αθώωση της Ρένας Δούρου και συνολικά 13 κατηγορουμένων, διέκοψε σήμερα τη συνεδρίαση του πριν αποφανθεί εάν θα αναγνωρίσει ή όχι ελαφρυντικά στους 8 καταδικασθέντες.
    Οι συνήγοροί τους ζήτησαν την αναγνώριση του συνόλου των προβλεπόμενων ελαφρυντικών. Μεταξύ άλλων του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Διεκόπη η συνεδρίαση μετά από τηλεφώνημα για βόμβα

    Ηλεία: Συνελήφθη ο πατέρας που άρπαξε το βρέφος από τη μητέρα του



    ΣΧΟΛΙΑ