• Κοινωνία

    Από την 1η Ιουνίου το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά


    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης παρέθεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ Λευτέρης Θεοχάρης, κατά την διάρκεια του 26ου Εκλογοαπολογιστικού Συνέδριου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που ξεκίνησε σήμερα.

    Όπως επισήμανε δεν υπάρχει ενιαία ηλεκτρονική δομή και σύγχρονα λειτουργικά συστήματα στο ταμείο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Ακόμη ανέφερε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι πρότειναν τη δημιουργία των τριών ταμείων κι όχι ενός, ζητώντας την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικό μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Σημείωσε δε ότι 7.500 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ κληρονόμησαν και διαχειρίζονται σκελετούς των παλιών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μείωση του υπάρχοντος προσωπικού. Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία δεν έδωσε κάποιο νέο νούμερο για την κατάσταση του ΕΦΚΑ, καθώς το χάος παραμένει όπως ήταν και πέρυσι.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό του ΕΦΚΑ, ενώ επισήμανε ότι πολλά καθημερινά προβλήματα των υπαλλήλων θα μειωθούν με την εφαρμογή της νέας ψηφιακής σύνταξης από τον Ιούνιο του 2020, καθώς θα εκδίδεται το 1/3 των συντάξεων ηλεκτρονικά.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «Κάναμε την προηγούμενη περίοδο δομικές αλλαγές, φτιάξαμε τον «Ήλιο» για τη χαρτογράφηση συντάξεων, ΗΔΙΚΑ και το ΚΕΑΟ», σημειώνοντας ότι το 2020 θα είναι έτος ψηφιακής μεταρρύθμισης. Παράλληλα ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ανεργία και να αυξηθούν οι προσλήψεις, ενώ επανέλαβε την μείωση των εισφορών για τους μη μισθωτούς, χαρακτηρίζοντας τες εξοντωτικές.

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης ανέφερε πως βασικός στόχος παραμένει η πλήρης μετάβαση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που θα εξασφαλίσει την άμεση και αυθημερόν εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ θα διευκολύνει παράλληλα και το έργο των εργαζομένων.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε για ακόμα μια φορά πως οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτέλεσαν μια δικαίωση για την κριτική που ασκούσε ήδη προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, καθώς αποδείχθηκε πως ο αντισυνταγματικός πλέον Ν. Κατρούγκαλου, «τιμωρούσε» την παραγωγική Ελλάδα. Επίσης , δήλωσε «προχωράμε και με αλλαγές στην επικουρική, σε ένα νέο σύστημα καθολικό, δημόσιο, και κεφαλαιοποιητικό ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις για τις εισφορές τους. Όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



    ΣΧΟΛΙΑ