• Κοινωνία

    Απίστευτες εικόνες από την καταστροφή του Αμαζονίου – Το Σάο Πάολο βυθίστηκε στο σκοτάδι (pics)

    • NewsRoom


    Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εστίες φωτιάς έχουν καταγραφεί  από την περασμένη Πέμπτη στη Βραζιλία, κατακαίγοντας το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το δάσος του Αμαζόνιου.

    Σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, σημειώθηκαν 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Οι 10.000 έχουν ξεσπάσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές, ενώ το 2013, ήταν περισσότερες από φέτος.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας, αφού δορυφορικές εικόνες έδειξαν φέτος αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών.

    Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, ο πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πυρκαγιές. Δήλωσε επίσης πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος προσθέτοντας πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του.

    Η NASA εντόπισε μεγάλες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα πάνω από τα κρατίδια Ακρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, που επηρεάζονται από τις πυρκαγιές.

    Οι φωτιές έχουν φτάσει στην τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη. Ο καπνός έχει φτάσει σε πόλεις 3.000 χλμ μακριά από το δάσος. Τη Δευτέρα, το Σάο Πάολο θύμιζε Γκόθαμ Σίτι, έτσι όπως σκοτείνιασε στις τρεις το μεσημέρι από τους καπνούς που κατέκλυσαν την ατμόσφαιρα.

    Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

    Μιλώντας στους New York Times, η Μικαέλα Βάισε, υπεύθυνη του προγράμματος Global Forest Watch, από το World Resources Institute, μία περιβαλλοντική ερευνητική οργάνωση, είπε: «Οι περισσότερες φωτιές που βλέπουμε είναι σε ήδη αποψιλωμένες περιοχές και σχετίζονται με αγροτικές εργασίες. Οι φωτιές από φυσικά αίτια είναι πολύ σπάνιες στον Αμαζόνιο, οπότε όλες οι τωρινές πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς». Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή αυτή. Το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών.

    Δείτε τις απίστευτες εικόνες της καταστροφής 

     

     

    Σάο Πάολο

     



    ΣΧΟΛΙΑ