• Κοινωνία

    Απεβίωσε ο Νίκος Πάλλης ένας από τους πιο εμβληματικούς επιχειρηματίες της Αθήνας


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, ο Νίκος Πάλλης, ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της «παλαιάς επιχειρηματικής Αθήνας».

    Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγος του και πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, με την οποία ο εκλιπών μοιράστηκε 55 χρόνια κοινού έγγαμου βίου. Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά και 11 εγγόνια.

    Ο Νίκος Πάλλης θεωρείτο το πιο σημαντικό πρόσωπο στην οδό Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, αφού ήταν ο παλαιότερος έμπορος. Στο τέλος του επιχειρηματικού του βίου, πούλησε ένα από τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία και χαρτοπωλεία της Αθήνας που είχε κληρονομήσει, στον νεοσύστατο τότε όμιλο Notos Com.

    Η εταιρεία Πάλλη, ξεκίνησε το 1870 στην οδό Ερμού 8, από τον Αθανάσιο Πάλλη. Το 1880 συνεργάζεται με τον Γεώργιο Κοντζιά και η επωνυμία μετονομάζεται σε «Πάλλης και Κοντζιάς».

    Η μεταξύ του συνεργασία θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, μέχρι το 1925, με τον Αθανάσιο Πάλλη να κρατά ξανά μόνος την επιχείρηση.

    Για αρκετές δεκαετίες, η εταιρεία ήταν μονοπωλιακή στον κλάδο, ενώ είχε τιμηθεί σε διεθνείς εκθέσεις με αργυρά βραβεία για την ποιότητα των φακέλων της.

    Στα ηνία της επιχείρησης, βρέθηκε και η σύζυγος του Αλεξάνδρα το 1940. Ο Νίκος Πάλλης διαδέχθηκε τη μητέρα του στην ηγεσία της εταιρείας το 1953. Τότε ξεκίνησε να αναπτύσσει τυπογραφικές εγκαταστάσεις με σύγχρονα μηχανήματα τυπογραφίας και βιλιοδεσίας, τα οποία εισήγαγε από το εξωτερικό.

    Η νέα σελίδα που άνοιξε στην επιχείρηση οδήγησε στην παραγωγή τετραδίων και σχολικών ειδών. Σχεδόν 5 δεκαετίες αργότερα, το 1990 η επιχείρηση πέρασε στην τέταρτη γενιά της οικογένειας. Η κόρη του Αλεξάνδρα είναι ιδιαίτερα ενεργή και στα κοινά μέσω του ΕΒΕΑ.

    Τα made in China προϊόντα όμως αρχίζουν να κατακλύζουν την αγορά και να αυξάνουν τον ανταγωνισμό. Έτσι, οδηγήθηκε σταδιακά η πώληση της εταιρείας στη Notos Com, μιας και η πρώτη είσοδος στο μετοχολόγιο της ιστορικής εταιρείας θα γίνει το 1998.

    Ο όμιλος Notos Com αποφάσισε να κλείσει και τα τελευταία καταστήματα της ιστορικής εταιρείας, όταν εισήλθαν στην ελληνική αγορά τα καταστήματα Public και τα Fnac, λίγα χρόνια αργότερα.

    Διαβάστε ακόμα:

    Πέθανε ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Φράνκο Μπατιάτο

    Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Θεόδωρος Κατσανέβας

    Θλίψη στο κόσμο της ναυτιλίας: Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Τσάκου

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ