• Κοινωνία

    Απαγορεύτηκε το ChatGPT στην Ιταλία

    • NewsRoom
    Απαγορεύτηκε το ChatGPT στην Ιταλία


    Σε προσωρινή απαγόρευση της δημοφιλούς υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT προχώρησε η ιταλική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς η αύξηση των προϊόντων AI έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Η ιταλική Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μπλόκαρε την πρόσβαση στο chatbot στην Ιταλία, όσο εξετάζει τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγει η αμερικανική εταιρεία OpenAI που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή.

    Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που πολλοί ειδικοί και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που καταναλώνουν υπηρεσίες όπως το ChatGPT από δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, εγείροντας ανησυχίες για το πώς οι εταιρείες μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά τους.

    Η εποπτική Αρχή της χώρας άρχισε να ερευνά την OpenAI μετά από παραβίαση της κυβερνοασφάλειας την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε στην εμφάνιση σε χρήστες αποσπασμάτων συνομιλιών ChatGPT άλλων χρηστών, αλλά και οικονομικά στοιχεία για τους ίδιους. Τα δεδομένα που βρέθηκαν εκτεθειμένα για εννέα ώρες περιλάμβαναν ονόματα και επώνυμα, διευθύνσεις χρέωσης, τύπους πιστωτικών καρτών, ημερομηνίες λήξης πιστωτικών καρτών και τα τέσσερα τελευταία ψηφία των πιστωτικών καρτών τους, σύμφωνα με email που εστάλη από την OpenAI σε επηρεαζόμενο πελάτη.

    Ο εποπτικός φορέας, που εδρεύει στη Ρώμη, ανέφερε ότι η OpenAI, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Sam Altman, θα πρέπει να σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία του ChatGPT στην Ιταλία, σύμφωνα με την εντολή, μετά την οποία θα έχει 20 ημέρες για να απαντήσει. Εάν η OpenAI δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας, μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 20 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, το ChatGPT απενεργοποιήθηκε στην Ιταλία κατόπιν αιτήματος της ιταλικής Garante [της Αρχής προστασίας δεδομένων]. «Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το απόρρητο των ανθρώπων και πιστεύουμε ότι συμμορφωνόμαστε με τον GDPR και άλλους νόμους περί απορρήτου», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Microsoft: Επενδύει 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία πίσω από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT



    ΣΧΟΛΙΑ