• Κοινωνία

    Ανησυχία Τσελέντη: Η Αθήνα δεν άντεξε τον σεισμό -Τι θα συμβεί αν χτυπήσει με 6 Ρίχτερ;

    • NewsRoom


    Την ανησυχία του για τις συνέπειες ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Αθήνα εξέφρασε με ανάρτησή στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

    Όπως υποστήριξε μάλιστα η Αθήνα δεν άντεξε τα 5,1 Ρίχτερ επισημαίνοντας πως μπορεί να μην υπήρξαν σημαντικές ζημιές, ωστόσο δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακό κομφούζιο και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεφωνία.

    Μάλιστα αναρωτήθηκε τι μπορεί να συνέβαινε αν χτυπούσε την Αθήνα ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις Αλκυονίδες αναφέροντας ότι η περίοδος επανάληψης είναι 40-45 χρόνια. Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον σεισμό του 1981, αρά μπορεί να γίνει σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

    Η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη

    ΠΕΡΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πόλη άντεξε το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον άντεξε. Εκτός απο τις σημαντικές βλάβες κυρίως στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα , είδαμε και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε και με το κυκλοφοριακό, την ηλεκτροδότηση, την τηλεφωνία. Αναρρωτήθηκα λοιπόν άν με ένα σεισμό της τάξεως του 5 έχουμε αυτό το αλαλούμ , τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος? Δέν είμαι επαγγελματίας εφησυχαστής και οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δέν είπα ότι θα κάνει σεισμό 6 . Είπα ΑΝ κάνει σεισμό της τάξεως του 6 !!! Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά της Αττικής που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό. Η πόλη είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει? Οι υποδομές μας ? Τα σχολεία μας? Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση και γι αυτό ευθύνεται η ηγεσία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας η πρώην ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας και κατά προέκταση η απελθούσα κυβέρνηση. Είπα ότι αν δεν ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που συντόνισε κάπως τα πράγματα η κατάσταση θα ηταν σαφώς χειρότερη. Το επαναλαμβάνω.

    Όσον αφορά τις Αλκυονίδες. Η περίοδος επανάληψης είναι 40-45 χρόνια. Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια απο τον σεισμό του 1981. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να βιώσουμε ένα σεισμό της τάξεως του 6. Παρακολουθούμε στενά την περιοχή όπως και πολλά άλλα διεθνή Ινστιτούτα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Από χτές όχι αύριο.

    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δέν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός. Και αυτό θα γίνει απο ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι με κριτίριο άν αρέσουν ή όχι στον εκάστοτε υπουργό χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Γιατί ένας άνθρωπος με ελλιπείς γνώσεις επικεφαλής ενός νευραλγικού τομέα που ασχολείται με φυσικές καταστροφές είναι επικίνδυνος γιατί με την ανικανότητά του πολλαπλασιάζει το μέγεθος της καταστροφής.

    Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει όπλα να αμυνθούμε στη φύση . Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προγράμματα εξομοίωσης φυσικών καταστροφών ? Δημιουργούμε τον οικιστικό ιστό στους υπολογιστές τοποθετούμε τα διάφορα ρήγματα , διεγείρουμε κάθε ένα από αυτά και βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη ώστε να σχεδιάσουμε την προστασία της. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για φωτιές ή πλημμύρες , θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί στο Μάτι και στην Μάνδρα αλλά δεν έγινε.

    ΠΕΡΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΚάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πόλη άντεξε το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον…

    Posted by Akis Tselentis on Monday, July 22, 2019



    ΣΧΟΛΙΑ