• Κοινωνία

    Ανατροπή στις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών- Ξεκινά και λήγει 1 μήνα νωρίτερα η υποβολή παραιτήσεων για λόγους συνταξιοδότησης

    • του Δημήτρη Νούσκα, Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέτιας, με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο


    Ανατροπή στις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών

    Ενώ επί τέσσερα συνεχή έτη οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποβάλλονταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.2 του Ν.3687/2008 το πρώτο δεκαήμερο μηνός Απριλίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και με έκτακτη τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη βράδυ, 11 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, το άρθρο 4 του Ν.3687/2008 τροποποιήθηκε και πλέον ισχύει ως εξής: Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου.

    Κατ’ εξαίρεσιν και μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά, προβλέπεται ότι οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία των 20 ημερών ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης που θα αναγράφεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όταν αυτό εκδοθεί, και θα λήξει στις αρχές Μαρτίου.

    Όπως και πέρσι, λόγω των ειδικών συνθηκών, αναμένεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της υποβολής των αιτήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο.

    Η ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 5 παρ. 4 του νόμου 3075/2002 για τους εκπαιδευτικούς, η οποία τους έδινε δικαίωμα συνταξιοδότησης με 30 έτη υπηρεσίας σε ηλικία 55 ή 60 ετών, αναλόγως του αν είχαν προσληφθεί πριν ή μετά την 1.1.1983, έχει καταργηθεί από τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 5 του νόμου 3865/2010 για όσους και όσες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και εφεξής, μπορούν όμως ακόμα να την επικαλεστούν όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται μέχρι και το έτος 2010. Τα δεδομένα που ίσχυαν πέρσι ισχύουν και φέτος ως προς τα ηλικιακά όρια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στις διατάξεις και στους πίνακες 1 και 2 του Νόμου 4336/2015.

    Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ.

    Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    «Ένας από τους ανήλικους είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας»: Η κατάθεση της γυναίκας – «κλειδί» στην υπόθεση Λιγνάδη

    Κυρ. Πιερρακάκης: Έρχεται νέο 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών

    Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: «Παρέλαβα δικογραφία-τηλεγράφημα με ελάχιστα στοιχεία»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ