• Κοινωνία

    Αλβανία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών – Οι συγκλονιστικές ιστορίες των ανθρώπων

    • Βίκυ Βενιού

    Από τον σεισμό στην Αλβανία


    Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι ο εφιάλτης που έχει στοιχειώσει την Αλβανία από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν ο φονικός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας νεκρούς, άστεγους, ερείπια και μια εικόνα ολικής καταστροφής.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, o τραγικός αριθμός των νεκρών του καταστροφικού σεισμού αυξήθηκε, σκαρφαλώνοντας στα 39 θύματα.

    Ειδικότερα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, βρέθηκαν νεκρά τρία μέλη μιας οικογένειας: ένα ζευγάρι και η κόρη τους. Οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται δυστυχώς παραμένουν, καθώς οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι τα σωστικά συνεργεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρόκειται να ανακαλύψουν κάτω από τα αμέτρητα συντρίμμια που δημιούργησε ο σεισμός.

    Σημειώνεται ότι οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 20, ενώ τουλάχιστον 685 είναι οι τραυματίες, την ίδια ώρα που οι δυνάμεις διάσωσης, με σώματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα εξακολουθούν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσουν όσους ανθρώπους βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων

    Οι συνταρακτικές ιστορίες των ανθρώπων που γλίτωσαν από τον φονικό σεισμό

    Όσο περνούν οι μέρες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραματικές εκείνες στιγμές του σεισμού. Όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν από τα σπίτια τους πριν τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, εξαιτίας ενός προειδοποιητικού σεισμού 4,4 Ρίχτερ, που έγινε μία ώρα νωρίτερα και που λειτούργησε ανέλπιστα ως σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους.

    Αμέτρητες είναι, ωστόσο, και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις καταστροφικότερες συνέπειες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος στεκόταν χθες πάνω από τα ερείπια της κατοικίας που έμενε. Αυτός πρόλαβε να βγει από εκεί την ώρα του σεισμού, όχι όμως και η γυναίκα του και το παιδί του, που ακόμη αγνοούνται, όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ.

    Η τετραμελής οικογένεια Τοροτσίνο ζούσε στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρόλαβαν και βγήκαν από το κτήριο κατά τον προειδοποιητικό σεισμό. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει γίνει γνωστό, μερικοί από τους γείτονές τους δεν τα κατάφεραν. Η τετραμελής οικογένεια διαμένει πλέον στο συγκρότημα σκηνών που διαμορφώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να στεγάσει προσωρινά τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους μετά από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

    Η κατασκευή σκηνών που δημιουργήθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να μείνουν προσωρινά όσοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    «Είμαστε σε σοκ. Τα παιδιά μας ακόμη τρέμουν. Εγώ και ο άντρας μου τα πήραμε και τρέξαμε προς την πόρτα, αλλά από την δόνηση είχε κλείσει από μία ντουλάπα που μετακινήθηκε. Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και είδαμε να πέφτει στο πάτωμα η δεξαμενή νερού και να σπάει στο δωμάτιό μας. Καταφέραμε να βγούμε έξω και λίγα λεπτά μετά κατέρρευσε το κτίριο», αφηγήθηκε χαρακτηριστικά η Ιμπίγε Τοροτσίνι στην DW.

    Ο Κλέβις Τότσι πρόσθεσε: «Εμείς καταφέραμε να βγούμε, την ώρα που έτρεμε η γη. Πολλοί γείτονές μου όμως δεν πρόλαβαν να βγουν έγκαιρα και προσευχόμαστε να είναι καλά».

    «Έπεσε το ταβάνι στα κεφάλια μας»

    Μία άλλη κάτοικος του Θουμάνε, η 48χρονη Μαριάνα Γκιόκα, κοιμόταν την ώρα του σεισμού, στο διαμέρισμά της, που βρίσκεται στον 4ο όροφο. «Η οροφή έπεσε πάνω στα κεφάλια μας και ακόμη δεν έχω καταλάβει πως καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από εκεί μέσα. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι με άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η 3χρονη ανιψιά της, όπως γράφει η Thenewdaily.

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία

    Εκατοντάδες οι μετασεισμοί

    Ανασταλτικός παράγοντας στον κατευνασμό της καταστροφικής αλυσίδας συνεπειών του σεισμού αποτέλεσε το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν έλεγε να σταματήσει, καθώς του μεγάλου σεισμού ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, κρατώντας ζωντανό τον φόβο ενός ενδεχόμενου, ακόμη ισχυρότερου σεισμού. Ειδικότερα, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 300 μετασεισμούς, αρκετοί από τους οποίους ήταν αρκετά ισχυροί.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ήταν μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και, λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε σημειωθεί άλλος ένας, ακόμη μεγαλύτερος, μεγέθους 5 Ρίχτερ.

    Ένα ακόμη στοιχείο του μεγέθους και της σοβαρότητας του φαινομένου που έπληξε τη γειτονική χώρα είναι ότι, από τον ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της Τρίτης, το έδαφος σε περιοχή κοντά στο Δυρράχιο, ανυψώθηκε κατά 8,4 εκατοστά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποδεικνύοντας τη σφοδρότητα του σεισμού.

    «Το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β. Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α. Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου)», ανέφερε σε ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο.

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία

    Το πρόβλημα της στέγασης

    Αυτή την ώρα, περισσότεροι από 2 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους και κοιμούνται είτε στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός σε ανοιχτούς χώρους, είτε σε αυτοκίνητα. Όσοι έχουν συγγενικά πρόσωπα, που τα σπίτια τους δεν υπέστησαν ζημιές, φιλοξενούν κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα κήρυξε τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ παράλληλα διεμήνυσε, μιλώντας στα ΜΜΕ, πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν οι άστεγοι τον χειμώνα σε τέντες και πως μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου «να τα περάσουν κάτω από μια στέγη».

    Μάλιστα, η κυβέρνηση άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-albania), στην οποία κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές δωρεές για να ενισχύσει τους πληγέντες, ή ακόμη δωρεές με ρουχισμό και τρόφιμα.

    Η δημιουργία των σκηνών αποτέλεσε μεν μια λύση για να στεγάσει προσωρινά όσους έχασαν τα σπίτια τους, ωστόσο οι αρχές της Αλβανίας έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι εφικτό να στηθούν σκηνές για το σύνολο του κόσμου που δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Για το λόγο αυτό, πρότειναν να πάνε σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στο παραλιακό δίκτυο της πόλης.

    Ο υπουργός Τουρισμού, Μπέλντι Κλόσι, ανέφερε πως σύντομα το ένα camp θα κλείσει, με λεωφορεία να περιμένουν κατοίκους να επιβιβαστούν και να πάνε σε ξενοδοχεία και καταφύγια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κάτοικοι αρνούνται να πάνε, καθώς αυτά βρίσκονται κοντά στην παραλία κι εκεί είναι το επίκεντρο των σεισμών. Ένα από τα καταλύματα αυτά εξάλλου, κατέρρευσε, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του.

    «Τα ξενοδοχεία είναι κοντά στην ακτή και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πάλι ένας δυνατός σεισμός», είπε ο 35χρονος Ντάσιμιρ, την ώρα που εθελοντές πρόσφεραν κουβέρτες και νερό στους άστεγους. Ο αριθμός τους ωστόσο είναι μεγάλος και οι τέντες έχουν ήδη γεμίσει, κάτι που ανάγκασε κάποιους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να πάνε σε καταφύγια, καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο για να πάρουν μια σκηνή.

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης – Σημαντική η βοήθεια των ελληνικών δυνάμεων

    Παράλληλα, τα σωστικά συνεργία από 14 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ρουμανία Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία και Τσεχία συμμετέχουν επίσης), συνεχίζουν να ψάχνουν στα κατεδαφισμένα κτίρια για τυχόν επιζώντες.

    Στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ερευνών, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια στην κωμόπολη Θουμάνε και απεγκλώβισαν έξι άτομα, από τα οποία ωστόσο, δυστυχώς μόνο τα δύο ήταν ζωντανά.

    Οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ που έχει έδρα στην Ελευσίνα και της 5ης ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βγάλουν εγκλωβισμένους από τα κτίρια, κάτι για το οποίο μίλησε και ο καθηγητής σεισμολογίας, κ. Λέκκας, ο οποίος παρακολουθούσε χθες από κοντά τις προσπάθειές τους.

    Με ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική έδωσε μια πλήρη καταγραφή του έργου της ΕΜΑΚ στην Αλβανία, τονίζοντας πως συνεχίζει τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό κατοίκων.

    «Η Ελληνική Αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019 που έφτασε στην γειτονική χώρα, ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης, απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η Ελληνική Αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

    Ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλβανία

    Το πρωί της Τετάρτης, 27 Νοεμβρίου 2019 η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Θουμάνε. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Η Ελληνική Αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

    Η Ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει τέσσερα νεκρά άτομα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται», αναφέρει η ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ