• Κοινωνία

    Αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες: Από Σεπτέμβρη με επανασύσταση των ίδιων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Έργο των ίδιων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που δημιούργησαν τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, φαίνεται πως θα είναι οι αλλαγές σε προβληματικές διατάξεις τους.

    Η ταχεία λύση που αναζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με άμεση «εξαφάνιση» των άρθρων που παραγραφούν κακουργήματα και ανοίγουν την πόρτα της φυλακής ακόμα και σε βαρυποινίτες, μοιάζει να ξεθωριάζει ως επιλογή «έκτακτης ανάγκης». Όσοι βγήκαν, βγήκαν και όσα κατηγορητήρια κατέρρευσαν, δεν έχουν γυρισμό!

    Οι νέοι Κώδικες, έστω και μία μέρα να ήταν σε ισχύ, θα αποτελούν από ‘δω και στο εξής, τον ευμενέστερο νόμο για τις εκκρεμείς υποθέσεις και αυτόν οφείλουν οι δικαστές να εφαρμόζουν για όσους καταστούν κατηγορούμενοι μέχρι την όποια κατάργηση διατάξεων και άρθρων.

    Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από ‘δω και πέρα…Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, την ημέρα κιόλας που παρέλαβε από τον Μιχάλη Καλογήρου, έθεσε δημόσια την προτεραιότητα του: να πραγματώσει τις αλλαγές στους Κώδικες, τις οποίες προεκλογικά εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, εκείνη την ίδια μέρα, έδωσε το στίγμα: «Δεν ήρθαμε για να μηδενίσουμε τα νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπου χρειάζεται, θα γίνουν βελτιώσεις».

    Κάπως έτσι, λοιπόν, φαίνεται πως «ναυαγεί» η λύση που ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων για αναστολή των δύο νέων Ποινικών Κωδίκων. Αν όχι στο σύνολο τους, τουλάχιστον των διατάξεων που κρίνονται από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ως εξαιρετικά πάσχουσες.

    Ο υπουργός- γιατρός που καλείται να θεραπεύσει τις έκτακτες και κυρίως, τις χρόνιες «ασθένειες» της Δικαιοσύνης, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ξαφνικό «θάνατο» με μια λύση-πυροτέχνημα. Ιδίως εφόσον έχει ως υφυπουργό του έναν κορυφαίο δικαστικό, τον μέχρι προ τριών εβδομάδων αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών, Δημήτρη Κράνη.

    Πληροφορίες λένε, ότι η εισήγηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για μία σύντομη αναστολή της ισχύος του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (μέχρι να καταλήξουν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στις οριστικές αλλαγές) έγινε από δικηγόρους. Ήταν μία από τις προτάσεις που εξετάστηκαν για να υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελέσματα.

    Ωστόσο, μετά τις αξιολογήσεις από τους στενούς του συνεργάτες (πρωτίστως τον κ.Κράνη) και τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου, ο κ.Τσιάρας έχει διαπιστώσει ότι μία ενδεχόμενη αναστολή των Κωδίκων θα εγκυμονούσε κινδύνους για δημιουργία περισσότερων προβλημάτων από αυτά που θα επίλυε. Η άποψη νομικών που ήταν μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που κατάρτισαν τους δύο Κώδικες είναι ξεκάθαρη: για να αναστείλεις τους ισχύοντες Κώδικες, θα πρέπει να βρεις νέους για να δικάζεις και να κρατήσεις τους υπόδικους στη φυλακή. Εφόσον οι παλιοί Κώδικες καταργήθηκαν, οποιαδήποτε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την πρόσκαιρη επαναφορά τους, θα ήταν παρακινδυνευμένη, με πιθανές απρόβλεπτες παρενέργειες.

    Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης έλεγαν στο Mononews, ότι δεν προκρίνεται αυτή τη στιγμή καμία έκτακτη λύση, εφόσον, όσες διατάξεις των νέων Κωδίκων αφορούν στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο, αυτές θα ισχύουν (ακόμα κι αν άμεσα αντικατασταθούν με αυστηρότερες) για τους ήδη έχοντες την ιδιότητα του κατηγορουμένου (και αυτούς που θα την αποκτήσουν μέχρι την ψήφιση των διορθωτικών αλλαγών), ως ευμενέστερος νόμος. Προς την κατεύθυνση των οριστικών και προσεκτικών αλλαγών, συμβάλλει και η χρονική συγκυρία. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και μπροστά μας είναι ένας ολόκληρος μήνας (ο Αύγουστος) που τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά.

    Η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό και αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγα 24ωρα, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως ο κ.Τσιάρας θα προχωρήσει στην επανασύσταση των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που κατέληξαν στους επίμαχους Κώδικες (συζητείται η προσθήκη ακόμα ενός μέλους που θα είναι δικαστής). Πρόκειται για κορυφαίους νομικούς επιστήμονες που, αν μη τι άλλο, γνωρίζουν, εφόσον οι ίδιοι τους δημιούργησαν, συνεπώς δεν θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να προχωρήσουν σε όποιες αλλαγές κριθούν επιβεβλημένες.



    ΣΧΟΛΙΑ