• Κοινωνία

    Αλλαγές στα σχέδια των νέων Κωδίκων ζητούν και οι εισαγγελείς


    Για ορατές αστοχίες στα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με κίνδυνο να διαταραχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η δημόσια ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη, μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

    Αναλύοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τις «κόκκινες» γραμμές των δύο σχεδίων αλλά και τις «θετικές ρυθμίσεις» που θα εκσυγχρονίσουν την απονομή της Δικαιοσύνης -αρκεί να ενισχυθούν ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές –, ο κ.Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο μαζικών παραγραφών σε σειρά σοβαρών αδικημάτων, λόγω της σχεδιαζόμενης μετατροπής τους σε πλημμελήματα.

    «Το 98% των υποθέσεων για κλοπές που σήμερα εκκρεμούν στα Δικαστήρια, θα οδηγηθούν σε παραγραφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Παναγόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).

    Οι ενστάσεις

    Ο πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ της Ένωσης αναφέρθηκαν με παραδείγματα στις αλλαγές εκείνες του νέου Ποινικού Κώδικα για τις οποίες, όπως είπαν, οι εισαγγελείς έχουν σοβαρές ενστάσεις. Μεταξύ άλλων:

    Εάν οι κλοπές διώκονται μόνο κατόπιν μήνυσης του θύματος, η αστυνομία θα βλέπει τον κλέφτη να “ανοίγει” ένα αυτοκίνητο και δεν θα μπορεί να παρέμβει εάν πρώτα δεν εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για να καταγγείλει την κλοπή. «Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών θα είναι πρωτάκουστο», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Μόνο μετά από μήνυση προβλέπεται να διώκεται και η απιστία σε βάρος του Δημοσίου. «Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος που κλέβει τα ταμεία, θα πρέπει να μηνύσει τον εαυτό του», έφερε ως παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΕΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης τον έχει διαβεβαιώσει ότι η κατ’ έγκληση απιστία όπως και η απάτη με υπολογιστή σε βάρος του Δημοσίου θα είναι δύο από τις διατάξεις στα σχέδια του νέου κώδικα που θα διορθωθούν.

    Δεν θα είναι μόνο οι κλοπές που κινδυνεύουν με παραγραφή αλλά και όλα τα αδικήματα που σήμερα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και με το νέο κώδικα, μετατρέπονται σε (βαριά) πλημμελήματα. Μεταξύ άλλων η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία και η αρχαιοκαπηλία. «Υπάρχει κίνδυνος το Δημόσιο να χάσει πολλά εκατομμύρια από την παραγραφή», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Για την παροχή κοινωφελούς εργασίας, ως έκτιση κύριας ποινής, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. «Σήμερα υπάρχουν 1.000 εκκρεμείς αποφάσεις για παροχή κοινωφελούς εργασίας και υπάρχουν μόλις 9 Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής για να εποπτεύουν», τόνισε ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

    Για την έκρηξη που βάσει του σχεδίου, μετατρέπεται σε πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε: «Έτσι προστατεύεται η περιουσία των πολιτών, στα καταστήματα των οποίων κάποιοι θα βάλουν βόμβες νύχτα και μπορεί να μην υπάρχουν θύματα αλλά υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές;»

    Η πλημμεληματική ρύπανση του Περιβάλλοντος θα οδηγήσει βιομηχανίες σε μία ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Πλημμέλημα και η διακίνηση ναρκωτικών από τοξικομανή, ακόμα και μέσα σε σχολεία.

    «Επικροτούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης των εισαγγελικών λειτουργών, κρίνοντας ότι «η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα, το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης».

    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ήδη έχει έτοιμες τις προτάσεις της για τους νέους κώδικες, τις οποίες θα καταθέσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ισόβια στον Κάρατζιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Mr Bitcoin αιτείται την αποφυλάκισή του και την έκδοσή του στη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ