• Κοινωνία

    Αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα – Πόσο θα κοστίζει το πακέτο

    • NewsRoom


    Αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα επέρχεται με απόφαση που εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

    Η απόφαση ορίζει ότι από τον υπολογισμό από 31 Ιανουαρίου 2019 του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων, ορίσθηκε ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης το ποσό των 209,06 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ. = 1.000 τσιγάρα).

    Σήμερα, η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων για τον υπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι τα 204,78 ευρώ η φορολογική μονάδα. Με βάση την νέα απόφαση, θα επέλθει αύξηση περίπου 2,5%.

    Πλέον η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης για ένα πακέτο τσιγάρων (20 τεμάχια) είναι τα 4,0956 ευρώ, ενώ από τις 31 Ιανουαρίου θα ανέλθει στα 4,1812 ευρώ.

    Η φορολόγηση των τσιγάρων επιβάλλεται στη λιανική τιμή και όχι στη χονδρική τιμή, η οποία καθορίζεται από την ΑΑΔΕ και όχι ελεύθερα από την αγορά. Για αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί και η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης στη βάση της οποίας καθορίζονται όλοι οι φόροι γύρω από τα τσιγάρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες, επενδύσεις και φορολογία στο «μενού» της συνάντησης Μέρκελ με Έλληνες επιχειρηματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕΚΤ: Η υψηλότερη στην ΕΕ η φορολογία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ