• Κοινωνία

    Αυτή είναι η πιο καινοτόμος πόλη του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα

    • NewsRoom
    εξυπνη πολη


    Τα επιτεύγματά των πόλεων του κόσμου στην καινοτομία αναδεικνύει μια νέα μέτρηση, αποκαλύπτοντας ποιες είναι οι πρωτεύουσες εκείνες που έχουν καταφέρει να ενταχθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στη σύγχρονη εποχή.

    Ο Δείκτης του παρόχου εμπορικών δεδομένων 2thinknow, που δημοσιεύει την ετήσια κατάταξη 500 πόλεων, αναδεικνύει ποιες από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν καταφέρει να συγχρωτιστούν περισσότερο με την ανάγκη για καινοτομία. Ανάμεσα στις 500 πόλεις της λίστας συγκαταλέγεται και η δική μας, Αθήνα.

    Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η μητρόπολη του κόσμου, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η Νέα Υόρκη. Προς έκπληξη, ίσως, όσων γνωρίζουν καλύτερα, η Νέα Υόρκη κατάφερε να αφήσει πίσω της το υπερσύγχρονο Τόκιο, πρώην κάτοχο της κορυφής, το οποίο καταλαμβάνει πλέον την δεύτερη θέση. «Αυτό που πραγματικά προκάλεσε έκπληξη φέτος είναι ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην κορυφή του καταλόγου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Χάιρ, διευθυντής του 2thinknow.

    Η τρίτη θέση ανήκει στη γηραιά ήπειρο και συγκεκριμένα το Λονδίνο. Μια ακόμη έκπληξη των φετινών αποτελεσμάτων της έρευνας είναι ότι στην πρώτη πεντάδα με τις πιο καινοτόμες πόλεις του κόσμου βρίσκεται και το Σικάγο, καθώς και το γεγονός ότι «χαμένες» είναι πόλεις που θεωρούνταν «φαβορί», όπως το επίσης αμερικανικό Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο μάλιστα εδρεύουν εταιρείες- κολοσσοί, όπως η Apple, το Facebook και η Google. Το Σαν Φρανσίσκο κατέγραψε πτώση 6 θέσεων, καταλαμβάνοντας πλέον μόλις την 9η θέση.

    Οι συντάκτες της μέτρησης ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε εξαιτίας των «τεχνολογικών διενέξεων, του θέματος των αστέγων και ζητημάτων παραβίασης της ιδιωτικότητας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν βάσει της ανάλυσης περισσότερων από 100 δεικτών. Ενδεικτικά παραδείγματα των παραγόντων που λαμβάνονται υπόψη και καθορίζουν το ποιες είναι οι πιο καινοτόμες πόλεις είναι οι μεταφορές, οι υποδομές, η ιδιωτικότητα των πολιτών, η πράσινη αρχιτεκτονική, οι τιμές των ακινήτων, οι χώροι γραφείου νεοφυών επιχειρήσεων και οι χρήστες του ίντερνετ.

    Η εταιρεία 2thinknow σημειώνει χαρακτηριστικά ότι πόλεις της Κίνας κατέγραψαν κέρδη, μεταξύ αυτών το Πεκίνο και η Σανγκάη, σε μια ένδειξη της ανοδικής παγκόσμιας ισχύος τους.

    «Ο δείκτης μας έχει σχεδιαστεί για να καταμετρήσει τις συνθήκες καινοτομίας και συχνά προβλέπει τις ανερχόμενες πόλεις, πριν από άλλες κατατάξεις», σημειώνει ο Κρίστοφερ Χάιρ.

    Αναφορικά με την Ευρώπη, την υψηλότερη θέση καταλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, το Λονδίνο, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολουθούν το Παρίσι και το Βερολίνο που συγκαταλέγονται στην πρώτη 20αδα, ενώ η δική μας Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 78η θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ευρωπαϊκη παρουσία στις καλύτερες και πιο καινοτόμες πόλεις είναι ασθενέστερη από την προηγούμενη χρονιά.



    ΣΧΟΛΙΑ