• Κοινωνία

    Αυστρία: Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

    Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς


    Την περαιτέρω χαλάρωση για το καλοκαίρι των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, μετά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

    Η επόμενη χαλάρωση αφορά τις εκδηλώσεις και την εστίαση, στην οποία καταργείται από τις αρχές Ιουλίου η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους σερβιτόρους, όπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας πως αυτό συνιστά μια «σαφή διευκόλυνση της εργασίας», καθώς η χρήση μάσκας είναι πλέον μόνο μια σύσταση χωρίς να αποτελεί υποχρέωση.

    «Όμως, παρακαλώ μην πετάξετε τη μάσκα, θα την χρειαζόμαστε ακόμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως «ήταν πάντα ο στόχος μας, όταν οι μολύνσεις βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο να υπάρχει χαλάρωση, ωστόσο μπορεί να υπάρξει αύξηση παρά τους σημερινούς καλούς αριθμούς, και ας ελπίζουμε πως αυτό θα συμβεί μόνον σε τοπικό και περιορισμένο επίπεδο».

    Για τα διαγνωστικά τεστ και τις στρατηγικές των τεστ θα διατεθούν 390 εκατομμύρια ευρώ, «έτσι ώστε το υπουργείο Υγείας, μαζί με τα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, να μπορούν να εξειδικεύσουν περαιτέρω τον περιορισμό και να μην υπάρξει κίνδυνος μία σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

    Σε σχέση με την έκδοση από την Αυστρία μερικής ταξιδιωτικής προειδοποίησης για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο καγκελάριος επισήμανε πως «η γειτονική μας χώρα Γερμανία με την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να προκύψει μια άλλη δραματική κατάσταση».

    Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ απηύθυνε έκκληση για “κοινή λογική”, διευκρινίζοντας πως ο κορονοϊός είναι εδώ και το καλοκαίρι πρέπει να αντιμετωπιστεί με “κοινή λογική”, προσθέτοντας πως και η ελευθερία χρειάζεται επίσης ευθύνη.

    Περισσότερη προσωπική ευθύνη σημαίνει περισσότερη ευθύνη “από εμάς για εμάς και επομένως και ευθύνη για τους άλλους”, άρα “απολαύστε και προσέξτε”, συνόψισε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος.

    Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω χαλαρώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και για τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα είναι δυνατή η συμμετοχή έως και 5.000 επισκεπτών σε κλειστό χώρο, όπως επίσης 10.000 σε ανοικτό χώρο, υπό την προϋπόθεση πως πέραν της συνέχισης μιας καλής εξέλιξης των αριθμών των κρουσμάτων, θα υπάρχει σχέδιο πρόληψης και παρακολούθησης.

    Το τελευταίο προβλέπει την εθελοντική δημιουργία καταλόγων συμμετεχόντων από τους διοργανωτές και ισχύει για συμμετοχή 100 ή και περισσότερων, και «πρόκειται για τη διατήρηση των στοιχείων επικοινωνίας σε εθελοντικό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, με τήρηση των ισχυόντων κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Όπως σημείωσε, αυτή η διαχείριση επικοινωνίας προσώπων θα πρέπει να καθιστά δυνατό το ότι «οπουδήποτε εμφανιστεί ένα κρούσμα, το περιβάλλον και τα άτομα επαφής να μπορούν να προσδιοριστούν γρήγορα, καθώς είναι σημαντική κάθε ώρα που περνά».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κατανεμημένες θέσεις είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τις εκδηλώσεις, καθώς με μία τέτοια δομή εκεί ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

    Επίσης πρέπει να τηρείται η ελάχιστη απόσταση και επιπλέον πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο πρόληψης κατά την παρουσία 5.000 ή 10.000 επισκεπτών και να αποσαφηνιστούν βασικά ζητήματα της προστασίας από λοιμώξεις.

    Ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ, ο οποίος έχει επίσης τις αρμοδιότητες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, υπογράμμισε ότι είναι τώρα πλέον δυνατός ο σχεδιασμός της ασφάλειας, αναφέροντας πως οι διοργανωτές έχουν τώρα έναν προσανατολισμό, ο οποίος θα είναι καλή είδηση για τους περισσότερους.

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι πρόκειται για “πολύ μεγάλα βήματα χαλάρωσης” και για “ελευθερίες για τις οποίες εργαστήκαμε όλοι μαζί και θα πρέπει να φερόμαστε με προσοχή”.

    Στο μεταξύ, δεν προβλέπεται κάποια χαλάρωση για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί έως το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου επιτρέπονται 250 και 500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως την 1η Αυγούστου αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν σε 500 και 750 αντίστοιχα, ενώ, εάν ο διοργανωτής παρουσιάζει ένα ανάλογο σχέδιο ασφάλειας, οι δυνατές αυξήσεις μπορούν να φτάσουν στα 1.000 ή στα 1.250 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ