• Κοινωνία

    Αυστραλία: Τον γύρο της Γης κάνει ο καπνός από τις πυρκαγιές

    • NewsRoom


    Ένα τρομακτικό στοιχείο που καταδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής στην Αυστραλία από τις φονικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, δίνει στη δημοσιότητα η NASA, καθώς όπως αναφέρει η Διαστημική Υπηρεσία, ο καπνός σύντομα θα ολοκληρώσει το γύρο της Γης και θα επιστρέψει ξανά στην Αυστραλία.

    Τα πύρινα μέτωπα καίνε εδώ και μήνες στην ανατολική ακτή της χώρας, ωθώντας τον καπνό προς τον Ειρηνικό.

    Σύμφωνα με τη NASA, ο καπνός έφτασε γύρω στην Πρωτοχρονιά στη Νότια Αμερική, βάφοντας σκούρο τον ουρανό, και έως τις 8 Ιανουαρίου είχαν κάνει τον μισό γύρο της Γης.

    Όπως περιγράφει η NASA, οι φωτιές έστειλαν τον καπνό ακόμα και στη στρατόσφαιρα, μέχρι ύψος 17,7 χιλιομέτρων.

    «Φτάνοντας στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να διανύσει χιλιόμετρα από την πηγή προέλευσής του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες παγκοσμίως» λέει η NASA.

    Συνηθισμένο φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι πυρκαγιές

    Φονικές πυρκαγιές έχουν ρημάξει εδώ και μήνες την Αυστραλία έχοντας κάνει στάχτη μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας, αφού υπολογίζεται ότι περισσότερα από  48 εκατ. στρέμματα γης έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα και περισσότερα από μισό δισ. ζώα είναι νεκρά.

    Οι πυρκαγιές αυτές, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, αποτελούν «κακό οιωνό» των συνθηκών, που ενδέχεται να γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αν δεν περιοριστεί γρήγορα η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης της Αυστραλίας αλλά και μέρους του αυστραλιανού Τύπου να υποβιβάσουν τις ευθύνες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή που έχει καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη στις πυρκαγιές, μια επιθεώρηση 57 επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από το 2013 αναφέρει ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των δύο.

    «Δεν θα αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Οπότε οι συνθήκες που παρατηρούμε τώρα, δεν θα αλλάξουν», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μπετς επικεφαλής ερευνών για την κλιματική αλλαγή στο Hadley Center της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ο οποίος είναι ένας εκ των συντακτών της επιθεώρησης.

    Οι συντάκτες της επιθεώρησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας «των καιρικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές», δηλαδή των περιόδων κατά τις οποίες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλό ποσοστό υγρασίας και βροχοπτώσεων και ισχυροί άνεμοι.

    Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά, τη νότια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία.

    Συγκεκριμένα η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις πυρκαγιές καθώς στη χώρα έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του περίπου 1 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Όπως εξηγεί ο Μπέτς, οι θερμοκρασίες στην Αυστραλία είναι όντως ακραίες, όμως αυτό ακριβώς αναμένεται να συμβεί σε έναν κόσμο που η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.



    ΣΧΟΛΙΑ