• Κοινωνία

    Αυστηρό μήνυμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Δικαιοσύνη: Κάντε γρήγορα τη δουλειά σας (και για τη Folli Follie)

    • NewsRoom

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας


    Αυστηρό μήνυμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

    Αυστηρό μήνυμα για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, σε πολλές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και στη Folli Follie, για την οποία έχει περάσει σχεδόν ένα χρόνος από την την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον των βασικών μετόχων της εταιρείας, για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος,  και ο φάκελος βρίσκεται ακόμη στα χέρια της ανακρίτριας, στέλνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

    Ο κ. Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς της χώρας, κρούει τoν κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις και τις αργοπορίες στη Δικαιοσύνη, καθώς όπως επισημαίνει «διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί η περαίωση της ανάκρισης, προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης, μάλιστα δε τούτο συμβαίνει και επί σοβαρών υποθέσεων, ενώ ενίοτε η καθυστέρηση αυτή αγγίζει τα όρια της παραγραφής».

    Παράλληλα ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους εισαγγελείς για τις υποθέσεις εκείνες στις οποίες παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση καθώς και διευκρινίσεις του ανακριτή ή του εισαγγελέα και τη δική του γνώμη επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

    Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

     «Απόρροια της από το άρθρο 32 ΚΠΔ ανώτατης εποπτείας του ανακριτικού έργου από τον Εισαγγελέα Εφετών είναι το δικαίωμα αυτού να λαμβάνει γνώση και να παρακολουθεί τη δικονομική εξέλιξη της κυρίας ανάκρισης, της προανάκρισης και της προκαταρκτικής εξέτασης και να δίδει δέουσες οδηγίες, κατά περίπτωση, διά του Εισαγγελέως των Πλημμελειοδικών.

    Από τις καταστάσεις κίνησης δικογραφιών που μας υποβάλλονται ανά τρίμηνο διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί η περαίωση της ανάκρισης, προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης, μάλιστα δε τούτο συμβαίνει και επί σοβαρών υποθέσεων, ενώ ενίοτε η καθυστέρηση αυτή εγγίζει τα όρια της παραγραφής.

    Ενόψει αυτών, στις προσεχείς καταστάσεις, αρχής γενομένης από την υποβολή των πινάκων του Δ’ τριμήνου 2019, στη σχετική αναφορά θα μας αναφέρετε, μετά από σχετική έρευνά σας, σε ποιες υποθέσεις παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση καθώς και σε ποιες υποθέσεις ανακύπτει κίνδυνος παραγραφής, με τις διευκρινίσεις του ανακριτή ή του εισαγγελέα και τη δική σας γνώμη επ’ αυτού.

    Στα πλαίσια της συναφούς έρευνάς σας θα πρέπει να ελέγχεται και το απαραίτητο ή μη δεύτερης και τυχόν επομένης περαιτέρω παραγγελίας για διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης όπως και τρίτης και τυχόν ομοίας, επομένης παραγγελίας, για διενέργεια συμπληρωματικής προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης.

    O ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΣ ΤΟΥ ΑΠ

    Βασίλειος Πλιώτας»



    ΣΧΟΛΙΑ