• Κοινωνία

    Ραγδαίες εξελίξεις στο αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν: H Ουκρανία δεν επιβεβαιώνει τη μηχανική βλάβη του αεροσκάφους

    • NewsRoom

    Από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους


    Δεν παραδίδει το μαύρο κουτί η Τεχεράνη

    Πολλά είναι τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά αναφορικά με την αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη, στέλνοντας στον θάνατο 176 ανθρώπους.

    Αιτία του δυστυχήματος, όπως έγινε γνωστό από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα στον κινητήρα του αεροσκάφους, που οδήγησε στη συντριβή του Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί». Ωστόσο, η αιτία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, με την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ιράν να μην προχωρά σε καμία επιβεβαίωση της μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους, που μετέδωσε η ιρανική πλευρά.

    «Κάθε σχόλιο που έχει προηγηθεί για την αιτία της συντριβής δεν είναι επίσημη εκδοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας, σχετικά με την αεροπορική τραγωδία με τους 167 επιβάτες και το 9μελές πλήρωμα, εκ των οποίων κανείς δεν επέζησε.

    Την ίδια στάση κράτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος στις υποθέσεις που έχουν κυκλοφορήσει πριν την ανακοίνωση της επιτροπής που διερευνά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα.

    Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι γεννάται μία κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς προκλητική ήταν και η απάντηση της Τεχεράνης, που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει το «μαύρο κουτί» του κατεστραμμένου Boeing στην κατασκευάστρια εταιρεία, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Ο Αλί Αμπεντζαντέχ, ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε σε ποια χώρα θα σταλεί το «μαύρο κουτί», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

    Γερμανοί ειδικοί: Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε

    Την ίδια ώρα, Γερμανοί ειδικοί, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Bild θεωρούν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, εξηγώντας ότι η συντριβή του Boeing είχε πολλές ομοιότητες με άλλα περιστατικά του παρελθόντος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των αερογραμμών «Air Berlin», Γιοαχίμ Χούνολντ, ο οποίος χαρακτήρισε «περίεργο» το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι το ουκρανικό Boieng 737 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της Τεχεράνης εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

    «Αυτό είναι ένα πολύ ασφαλές αεροσκάφος. Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές ανέφεραν εξαρχής ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα. Για να μιλάμε για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αξιολογηθούν περισσότερες πληροφορίες κι αυτό με προβληματίζει», δήλωσε ο Χούνολντ στην Bild.

    Η ιορδανική εφημερίδα «Al-Hadath», από την άλλη, υποστηρίζει επίσης το σενάριο κατάρριψης του αεροσκάφους, υποστηρίζοντας ότι το Boeing 737-800 με τους 176 ανθρώπους έριξε κατά λάθος η ιρανική αεράμυνα. Την ίδια εικασία εκφράζει η εφημερίδα και στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

    Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η ουκρανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εν λόγω αεροσκάφος είχε ελεγχθεί δύο ημέρες πριν το δυστύχημα, τονίζοντας ότι ήταν «καινούργιο» αεροπλάνο, που είχε παραδοθεί πριν από τρία χρόνια από την κατασκευάστρια εταιρεία.

    Το αεροσκάφος, που είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Τα στοιχεία της πτήσης δείχνουν ότι, μόλις έφτασε στα 7.900 πόδια, κάτι συνέβη και κατέπεσε.

    Σύμφωνα με την Ukrainian International Airlines, οι περισσότεροι από τους επιβάτες ταξίδευαν transit και επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις κατά την άφιξή τους στην Ουκρανία.

    Οι νεκροί του αεροπορικού δυστυχήματος προέρχονται από πολλές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για:

    – 82 Ιρανούς
    – 63 Καναδούς
    – 11 Ουκρανούς – ανάμεσά τους και το 9μελες πλήρωμα
    – 10 Σουηδούς
    – 4 Αφγανούς
    – 3 Γερμανούς και
    – 3 Βρετανούς



    ΣΧΟΛΙΑ