• Κοινωνία

    Αεροπορική τραγωδία στο Ιράν: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας

    • NewsRoom

    Από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους


    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, όσο περνούν οι ώρες, σχετικά με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα χθες σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης τις πρώτες πρωινές ώρες

    Οι νέες πληροφορίες προέρχονται από τα συμπεράσματα που δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά την τραγωδία του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 176 άνθρωποι, εκ των οποίων 167 επιβάτες και 9 άτομα προσωπικού του αεροσκάφους, ξεκίνησε μία άτυπη «κόντρα» μεταξύ της χώρας προέλευσης του αεροσκάφους, της Ουκρανίας και της χώρας όπου σημειώθηκε το συμβάν, του Ιράν.

    Το Ιράν έσπευσε να διευκρινίσει ότι το αίτιο πίσω από την τραγωδία είναι ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να διαλυθεί. Ακολούθησε, ωστόσο, η αντίδραση πολλών, που υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει τόσο γρήγορα, διερωτώμενοι παράλληλα γιατί το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όταν οι πιλότοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα. Άλλοι, υποστήριξαν ξεκάθαρα ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε, με συγκεκριμένο μέσο να πιθανολογεί, μάλιστα, ότι το η αεράμυνα του Ιράν κατέρριψε κατά λάθος το σκάφος.

    Απορίες προξένησε και το γεγονός ότι η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδώσει το μαύρο κουτί του αεροπλάνου στην Ουκρανία, ενώ από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή χώρα τήρησε στάση δυσπιστίας αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος, μη επιβεβαιώνοντας το τεχνικό πρόβλημα και υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος είχε ελεγχθεί πριν από δύο ημέρες.

    Τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι, ύστερα από τη δημοσιοποίηση, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, της αναφοράς των ερευνητών, που προέκυψε μετά την προκαταρκτική έρευνα, που μετέδωσε το αμερικανικό SkyNews.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, ούτε ζήτησαν βοήθεια από τα οικεία αεροδρόμια ή τις ιρανικές Αρχές. Η ΥΠΑ του Ιράν επισημαίνει στην αναφορά της ότι το μοιραίο αεροσκάφος προσπαθούσε να επιστρέψει εσπευσμένα στο αεροδρόμιο, αμέσως μετά την απογείωσή του.

    Παράλληλα, το Associated Press σημειώνει πως «οι ερευνητές τόνισαν ότι το αεροσκάφος ήταν τυλιγμένο στις φλόγες, προτού καταπέσει στο έδαφος. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι, κατά την πτώση του αεροσκάφους, προκλήθηκε μια τεράστια έκρηξη, πιθανότατα επειδή το αεροσκάφος ήταν γεμάτο με καύσιμα, ώστε να ταξιδέψει προς το Κίεβο».

    Σύμφωνα με τους Ιρανούς ερευνητές, τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους ανασύρθηκαν, όμως έχουν υποστεί ζημιές και τμήμα της «μνήμης» τους έχει χαθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ