• Κοινωνία

    24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα – Δεμένα τα πλοία – Προβλήματα στις πτήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Κατεβάζουν ρολά ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου, ημέρα γενικής 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ με κεντρικό σύνθημα, “Ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει”, διεκδικώντας αύξηση των μισθολογικών απολαβών.

    Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ στην πρωτεύουσα θα επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς χειρόφρενο τραβάνε για 24ωρες οι εργαζόμενοι  σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ. Από το μέσα μαζικής μεταφοράς θα κυκλοφορήσουν μόνο τα λεωφορεία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    Τα συνδικάτα, όπως επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους, μετά από μια δεκαετία αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητούν αλλαγή του μισθολογικού και εισοδηματικού πλαισίου μετά το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

    Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μετά την προκήρυξη 24ωρς απεργίας από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών  και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΓΣΕΒΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις  11.00  και θα ακολουθήσει  πορεία προς τη  Βουλή,  με την συμμετοχή των  όμορων Ομοσπονδιών της Αττικής,  ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί  στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις  της χώρας.

    Βασικά αιτήματα για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:

    -Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης

    -Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    -Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας

    Ποιοι συμμετέχουν

    Συμμετοχή στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμοι και πολεοδομία. Επίσης:

    – δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

    -Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.Υπενθυμίζεται ότι, στην απεργία θα λάβει μέρος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ.

    – Παρόντες στην απεργία δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    -Με την απεργία της Τετάρτης διεκδικούμε και απαιτούμε μέτρα προστασίας του εισοδήματός, αποτροπή της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων & εκποιήσεων του εθνικού πλούτου και την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας αναφέρει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που συμμετέχει στην απεργία.

    Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

    Προσυγκεντρώσεις

    Οι προσυγκεντρώσεις ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων την Τετάρτη 6 Απριλίου θα ξεκινήσουν στις 10:15 στο κέντρο της Αθήνας στα εξής σημεία:

    ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα

    ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων

    ΟΜΟΝΟΙΑ: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

    Αιτήματα

    «Με την πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει επιφέρει σε κοινωνία και οικονομία, και με έναν πόλεμο τις οικονομικές συνέπειες του οποίου δεν έχουμε δει ακόμα, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια η οποία έχει υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο. Παρά τις αγωνιώδεις αναζητήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για λύσεις μέσω οικονομικής στήριξης, κάτι που επιβάλλεται άμεσα, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση» σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

    Μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης

    Απεργία Τετάρτη 6 Απριλίου: Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ – Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ



    ΣΧΟΛΙΑ