• Δημοφιλή στο Internet

    ΠΑΝΓΑΙΑ: Κακουργηματική δίωξη κατά 22 ατόμων

    • NewsRoom
    Τράπερ


    Κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ είναι 22 άτομα, μετά από δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται -κατά περίσταση- για απιστία και ηθική αυτουργία σ΄ αυτήν, σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.  Οι διώξεις αφορούν τις διαδικασίες πώλησης το 2013 σε ξένο fund της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας  «Πανγαία», η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα-φιλέτα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κατηγορούμενων είναι:

    Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος ΤΧΣ από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015.

    Ο κ. Σκλαβούνης ήταν μεταξύ των στελεχών της UBS που ελέγχθηκαν από την Εισαγγελία διαφθοράς. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, είχε πραγματοποιηθεί έφοδος στο σπίτι του στις 4 Ιουλίου του 2016 και είχαν κατασχεθεί υπολογιστές, έγγραφα και σκληροί δίσκοι.

    Πέτρος Χριστοδούλου, τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014

    Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών από 17 Μαϊου μέχρι 5 Ιουλίου του 2012. Μόλις παραιτήθηκε από την Υπουργία ανέλαβε πρόεδρος της Eθνικής Τράπεζας.

    Δημήτριος Δημόπουλος, ήταν ψηλά στην ιεραρχία της ΕΤΕ και ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικός φίλος του τότε διευθύνοντα της ΕΤΕ, Αλεξ. Τουρκολιά.

    Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 ως τον Ιούλιο 2015

    Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Eθνικής Τράπεζας από το 2008 ως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate .

    Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Eθνικής Τράπεζας.

    Η υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ είδε το φως της δημοσιότητας όταν το μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Επιτροπής Ελέγχου  , Ανδρέας Μπερούτσος, μετά από θυελλώδεις αντιδράσεις και διαβουλεύσεις υπέβαλε την παραίτησή του, καταψηφίζοντας τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπετρούτσος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με στελέχη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σώρος, ο οποίος ενδιαφερόταν για την εξαγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ