• Δημοφιλή στο Internet

    Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε: Η τέλεια συνταγή για σπιτικά φαλάφελ

    • NewsRoom

    Φαλάφελ από τον Γιώργο Τσούλη


    Με τόσες ώρες που έχουμε διαθέσιμες, παραμένοντας στο σπίτι μας, ήρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε νέες συνταγές!

    Ο Γιώργος Τσούλης μας δείχνει την τέλεια συνταγή να ετοιμάσουμε σπιτικά φαλάφελ. Τραγανές μπουκίτσες για όλη την οικογένεια!

    Ο σεφ συμβουλεύει να δείξουμε μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία του λαδιού, να μην είναι πολύ δυνατή και κάψει από έξω τα φαλάφελ και μέσα είναι ωμά. Μπορείτε να βάλετε και σόδα μέσα στη ζύμη, για να είναι πιο αφράτοι, ωστόσο και χωρίς σόδα είναι και πάλι αφράτοι. Αν θέλετε να βάλετε σόδα, γι’ αυτή την ποσότητα υλικών θα χρειαστείτε ¼ κγ.

    Υλικά

    Για τα φαλάφελ

    500 γρ. ρεβύθια

    1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

    3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

    2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

    3 κ.σ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

    1 + 1/2 κ.σ. κύμινο, τριμμένο

    1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σκόνη

    1 πρέζα κάρδαμο, τριμμένο

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

    Για το dip γιαουρτιού:

    250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

    ½ αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια 5χιλ.

    2 πρέζες κύμινο

    Χυμό και ξύσμα από 1 lime

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Για το σερβίρισμα:

    Τορτίγιες

    Κόκκινο λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες

    Πράσινο λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες

    Εκτέλεση

    Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με κρύο νερό τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ένα βράδυ.

    Έπειτα τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρεμμύδι. Τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί, δεν θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή πρέπει να έχει μερικά κομματάκια. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μικρό multi απλά δουλεύουμε με δόσεις σιγά-σιγά.

    Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα για να δέσει η ζύμη.

    Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να τηγανίσουμε τα φαλάφελ.

    Παίρνουμε 1 γεμάτη κ.σ. από τη ζύμη, την πλάθουμε σε κεφτέ και την πιέζουμε λίγο στο κέντρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη και τηγανίζουμε καλά τα φαλάφελ και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

    Μόλις είναι έτοιμα, με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρούμε τα φαλάφελ από τη κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

    Εκτέλεση για το dip: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα το γιαούρτι, το κύμινο, το χυμό λεμόνι, το αγγούρι, αλατοπιπερώνουμε και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ κύμινο και σκεπάσουμε τη γεύση από τα φαλάφελ.

    Σερβίρουμε τα φαλάφελ με τορτίγιες, κόκκινο και πράσινο λάχανο και το dip γιαουρτιού.

    Πηγή: Γιώργος Τσούλης



    ΣΧΟΛΙΑ