Δημοφιλή στο Internet

Ιταλική απόλαυση: Τραγανοί ρυζοκεφτέδες γεμιστοί με νόστιμα υλικά

Αραντσίνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Μία συνταγή από την Σικελία που θα λατρέψετε!

Τα αραντσίνι είναι τραγανοί ρυζοκεφτέδες, γεμιστοί με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ένα νόστιμο ορεκτικό που γίνεται από το ριζότο που περίσσεψε, γεμίζεται με τυρί ή άλλα υλικά και χωράει πολλή φαντασία.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει την τέλεια συνταγή να φτιάξουμε με το ριζότο που περίσσεψε ή με το ριζότο που θα ετοιμάσουμε, ρυζοκροκέτες γεμιστές με τυρί, κρέας, μανιτάρια και υπόσχεται ότι αυτό το πιάτο θα τους τρελάνει όλους!

Υλικά

Για το ριζότο

2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ βούτυρο
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γραµ. ρύζι αρμπόριο
1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4½ φλ. ζωμό κότας (ζεστό)
λίγο σαφράν (προαιρετικά)
100 γραµ. παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι
κομμάτια μοτσαρέλα (μπαστούνι-όχι φρέσκια ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας για το γέμισμα)

Για το πανάρισμα

1 φλ. αλεύρι
3 αυγά
1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Τα arancini είναι μια Ιταλική συνταγή από την Σικελία. Στην ουσία είναι τραγανοί ρυζοκεφτέδες που φτιάχνονται από το περίσσευμα του ριζότο. Δηλαδή, δεν κάθονται να φτιάξουν ριζότο και να το κάνουν μετά αραντσίνι. Απλά το ριζότο που περίσσεψε από το μαγείρεμα, το αξιοποιούν κατ’ αυτόν τον τρόπο και, προσθέτοντας λίγα υλικά, φτιάχνουν τραγανές ρυζοκροκέτες με υπέροχη κρούστα και γέμιση, συνήθως τυρί που λιώνει, ή μανιτάρια, μοσχάρι, κοτόπουλο, λαχανικά κλπ.

Αφού πλάσουμε τα arancini, γεμίζουμε με ό,τι από τα προηγούμενα υλικά έχουμε, πανάρουμε σε γαλέτα και αυγό και τηγανίζουμε λίγα λεπτά 7-8´μέχρι να ροδίσουν.

Αν φτιάξετε από την αρχή ριζότο ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

-Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι με το βούτυρο όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1′.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1´-2′ να λαδωθεί και να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζεστό ζωμό μέχρι να τον πίνει κάθε φορά. Κάθε φορά που ρουφάει το ρύζι τον προηγούμενο ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση μέχρι να βράσει το ρύζι.

Αλατοπιπερώνουμε. Η διαδικασία αυτή κρατάει 20-25′ και στο τέλος ρίχνουμε την παρμεζάνα.

Αφού γίνει το ριζότο το αδειάζουμε σε ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου για το τέλειο ριζότο.

Αφού κρυώσει το ριζότο, παίρνουμε μπάλες ρυζιού σαν μεγάλο καρύδι και τις γεμίζουμε με κομμάτι τυρί. Πλάθουμε στρογγυλούς ρυζοκεφτέδες, αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τελειώσει όλο το ρύζι.

Φτιάχνουμε συνολικά 20 αραντσίνι.

Βάζουμε σε 3 διαφορετικά μπολ το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά.

Βουτάμε κάθε arancini πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε, βουτάμε στο αυγό και τέλος πανάρουμε στη φρυγανιά.

Αφήνουμε στη σειρά τις ρυζοκροκέτες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.

Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Το λάδι πρέπει να καλύπτει τους ρυζοκεφτέδες πάνω από τη μέση.

Η δύναμη της φωτιάς πρέπει να είναι μέτρια, όχι δυνατή.

Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε λίγα λίγα τα αραντσίνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα. Περίπου 8′ συνολικά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Τα απολαμβάνουμε ζεστά γιατί έτσι είναι ακαταμάχητα. Μην τα αφήστε να παγώσουν θα γίνουν σαν λάστιχο.

Σερβίρετέ τα με μια σάλτσα ντομάτας για βουτιές μέχρι τέλους.

Δείτε όλα τα μυστικά της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου για τέλεια arancini εδώ.

Πηγή: argiro.gr


ΣΧΟΛΙΑ