• Δημοφιλή στο Internet

    Ημέρα Pancakes: Η παράδοση που τιμά και η βασιλική οικογένεια και 6 λαχταριστές συνταγές για να γιορτάσετε

    • NewsRoom

    Pancakes με γιαούρτι και φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη


    Διεθνής ημέρα Pancake είναι σήμερα, μία άγνωστη γιορτή με μακρά ιστορία

    Σήμερα, Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Pancake, που αποτελεί μια γιορτή άγνωστη για πολλούς από εμάς στην Ελλάδα, εξαιρετικά δημοφιλή, ωστόσο, σε άλλα μέρη του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ημέρα Pancake γιορτάζεται ιδιαίτερα στην Βρετανία, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η νηστεία του Πάσχα.

    Ακριβώς επειδή επηρεάζεται από το Πάσχα, η Παγκόσμια Ημέρα Pancake δεν είναι μία σταθερή γιορτή, αλλά μετακινείται κάθε χρόνο. Πάντως, γιορτάζεται σταθερά Τρίτη, καθώς οι Βρετανοί ξεκινούν πάντοτε τη νηστεία τους την Τετάρτη.

    Η Ημέρα Pancake (a.k.a. Shrove Tuesday), ξεκίνησε να γιορτάζεται τον 16ο αιώνα και προηγείται της έναρξης της 40ήμερης νηστείας του Πάσχα. Είναι η τελευταία μέρα που οι Βρετανοί μπορούν να καταναλώσουν αβγά, γάλα και ζάχαρη. Αυτά, άλλωστε, είναι και τα βασικά συστατικά για λαχταριστές τηγανίτες.

    Σύμφωνα με την παράδοση, σε κάποιες περιοχές, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν το μεσημέρι εκείνης της μέρας, σηματοδοτώντας την έναρξη τηγανίσματος. Πάντως, είτε τις φτιάχνουν στο σπίτι, είτε τις απολαμβάνουν σε εστιατόρια, οι Βρετανοί φροντίζουν εκείνη τη μέρα να μην λείπουν τα pancakes από το πιάτο τους, γαρνιρισμένα με διάφορα toppings.

    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των εορτασμών, πολλά μέρη διοργανώνουν και αγώνες pancakes, που περιλαμβάνουν το γύρισμα τους στο τηγάνι χωρίς τη χρήση κουτάλας, στον αέρα δηλαδή. Οι αγώνες αυτοί δεν είναι καθόλου αμελητέοι, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι, το 2011, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον πήραν μέρος σε τέτοιους αγώνες, δοκιμάζοντας το ταλέντο τους στο γύρισμα τηγανίτας

    Στην Ελλάδα, η ημέρα αυτή δεν είναι ευρέως γνωστή και δεν γιορτάζεται από τους περισσότερους. Αντίθετα, έχουμε την τύρινη Κυριακή, που γιορτάζεται μία ημέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής. Σε αυτήν, καταναλώνουμε πολλά τυροκομικά. Ωστόσο, επειδή μας αρέσει να βρίσκουμε αφορμή για να σερβίρουμε στο τραπέζι μας λαχταριστές λιχουδιές, εμείς σας δίνουμε ιδέες για νόστιμα puncakes, για όσους θελήσουν να γιορτάσουν με τον τρόπο τους αυτό το βρετανικό έθιμο!

    6 συνταγές για λαχταριστά αλμυρά και γλυκά pancakes, που θα μας φτιάξουν την ημέρα:

    Αλμυρά pancakes

    Pancakes με μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη

     

    Pancakes με μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη

    Υλικά

    120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
    1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
    1/2 κ.γ. αλάτι, χοντρό
    250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    2 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο, λιωμένο
    1 αβγό, μεγάλο
    8 φέτες μπέικον
    σιρόπι σφενδάμου, (προαιρετικά)

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
    Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό.
    Ανακατεύουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένα αραιό μείγμα χωρίς σβόλους.
    Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαγειρεύουμε το μπέικον σε μέτρια με υψηλή φωτιά, μέχρι το μπέικον να πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, για 5 – 6 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να χρυσαφίσουν και να τραγανίσουν οι φέτες στην από κάτω πλευρά για 1 με 3 λεπτά.
    Στραγγίζουμε το μπέικον σε χαρτί κουζίνας. Απομακρύνουμε όλο το λίπος σε ένα μπολάκι εκτός από 1 κ.γ. λίπος από το τηγάνι (το διατηρούμε για άλλη χρήση).
    Ζεσταίνουμε το τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά.
    Ρίχνουμε 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το μείγμα μας στο τηγάνι και τοποθετούμε μία φέτα μπέικον από πάνω. Τηγανίζουμε μέχρι να εμφανιστούν μερικές φυσαλίδες στην επιφάνεια του pancake για περίπου 2 λεπτά και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
    Με μία σπάτουλα, αναποδογυρίζουμε προσεχτικά το pancake και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από την κάτω πλευρά, για 2 λεπτά περίπου.
    Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, με το μπέικον από την πάνω πλευρά, και καλύπτουμε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Pancakes με κοτόπουλο και μανιτάρια από τον Άκη Πετρετζίκη

     

    Pancakes με κοτόπουλο και μανιτάρια από τον Άκη Πετρετζίκη

    Υλικά

    Για την τσίλι σος

    150 γρ. νερό
    100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    2 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένες
    50 ml ξίδι
    1 κ.σ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό
    1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

    Για τα pancakes

    75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    3 αβγά
    80 ml νερό
    αλάτι
    πιπέρι, φρέσκο
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    200 γρ. κιμά κοτόπουλο
    150 γρ. μανιτάρια champignon, ψιλοκομμένα
    2 κ.γ. τζίντζερ
    1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
    130 γρ. λάχανο, κόκκινο, κομμένο
    1 καρότο, μεγάλο, χοντροτριμμένο

    Εκτέλεση

    Για την τσίλι σος

    Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το λάδι, την καυτή πιπεριά και ανακατεύουμε.
    Βράζουμε για 3-5 λεπτά.
    Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
    Για τα pancakes

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το αλεύρι, τα αυγά και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
    Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.γ. από το ελαιόλαδο.
    Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
    Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το τζίντζερ, το σκόρδο και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.
    Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
    Στο μπολ με τον χυλό, προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με το λάχανο και το καρότο και ανακατεύουμε ελαφρά.
    Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα pancakes μας σε δόσεις(1 κ.σ. γεμάτη).
    Ψήνουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Pancakes με σπανάκι από τον Άκη Πετρετζίκη

     

    Pancakes με σπανάκι από τον Άκη Πετρετζίκη

    Υλικά

    250 γρ. σπανάκι
    110 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
    1 αβγό
    1 ασπράδι
    50 γρ. βούτυρο, ανάλατο, λιωμένο
    1/2 κ.γ. αλάτι
    1 κ.γ. κύμινο
    150 ml γάλα
    6 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ καλά κομμένα
    1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
    100 γρ. φέτα, τριμμένη
    ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
    αρωματικό βούτυρο με λάιμ

    Εκτέλεση

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το σπανάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το σοτάρουμε ελάφρα.
    Αφού ετοιμαστεί, το πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.
    Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
    Βάζουμε το αλέυρι, το μπέικιν πάουντερ, όλο το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, το κύμινο και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
    Βάζουμε τα κρεμμύδακια, τις πιπεριές, τη φέτα, το σπανάκι και ανακατεύουμε ξανά.
    Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να γίνει μαρέγκα και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη γέμιση μας ανακατεύοντας ελαφρά με μία σπάτουλα για να μη χάσει τον όγκο του το μείγμα.
    Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο του και το βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά.
    Για κάθε pancake υπολογίζουμε 2 κ.σ. από το μείγμα μας. Θα πρέπει να πάρουμε μικρές τηγανίτες πάχους 1 εκ. και διαμέτρου 7 εκ.
    Ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Γλυκά pancakes

    Pancakes με γιαούρτι και φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη

     

    Pancakes με γιαούρτι και φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Υλικά

    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    1 αβγό
    3 κ.σ. σπορέλαιο
    20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι
    σπορέλαιο, για τηγάνισμα

    Για το σερβίρισμα

    4 κ.σ. μύρτιλα (blueberries)
    2 κ.σ. μαύρα μούρα (blackberries)
    4 φράουλες
    1 μπανάνα
    βρώσιμα λουλούδια

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το αυγό, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
    Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
    Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
    Για να ψήσουμε τα pancakes χρειαζόμαστε πολύ λίγο σπορέλαιο. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη σωστή ποσότητα χρειαζόμαστε μία πατάτα. Την κόβουμε στη μέση, την παίρνουμε με ένα πιρούνι, βουτάμε την κομμένη και λεία της πλευρά μέσα στο σπορέλαιο και αλείφουμε το τηγάνι.
    Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από γέμιση και τη βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Μπορούμε να βάλουμε μέχρι τρεις κουταλιές φροντίζοντας να αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί όσο ψήνονται απλώνουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους.
    Στο ένα pancake βάζουμε 1 κ.σ. μύρτιλα και μία φράουλα κομμένη σε λεπτές φέτες.
    Στο δεύτερο βάζουμε 1 κ.σ. μαύρα μούρα και μία φράουλα κομμένη σε λεπτές φέτες.
    Στο τρίτο βάζουμε μισή μπανάνα κομμένη σε λεπτές φέτες.
    Μπορούμε να κάνουμε ότι άλλο συνδυασμό φρούτων θέλουμε.
    Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς να τα κουνάμε. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα, σηκώνουμε με ένα κουτάλι λίγο στην άκρη.
    Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
    Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα μας.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Pancakes με σοκολάτα και φρούτα του δάσους από τον Γιώργο Τσούλη

     

    Pancakes με σοκολάτα και φρούτα του δάσους από τον Γιώργο Τσούλη

    Υλικά

    3 αυγά, large

    50 γρ. βούτυρο

    150 γρ. γάλα εβαπορέ

    1 κ.σ. baking powder

    75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

    1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

    1 πρέζα αλάτι

    150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

    100 γρ. μύρτιλα

    100 γρ. βατόμουρα

    50 γρ. φουντούκια ψημένα και θρυμματισμένα

    Φύλλα μέντας, για το σερβίρισμα

    Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στον αέρα.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές, το αλεύρι, το baking powder, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό βούτυρο και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει.
    Μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε το μείγμα των pancakes στο κέντρο του τηγανιού.
    Τοποθετούμε το τηγάνι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια του.
    Λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μέθοδο μπεν μαρί.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Pancakes με μπανάνα από τον Γιώργο Τσούλη

     

    Pancakes με μπανάνα από τον Γιώργο Τσούλη

    Υλικά

    2 ώριμες μπανάνες

    4 αυγά

    100 γρ. δάκρυα σοκολάτας

    Ηλιέλαιο, για το ψήσιμο

    Maple syrup, για το σερβίρισμα

    Εκτέλεση

    Στο πολυκοπτικό με τα μαχαίρια προσθέτουμε τις μπανάνες και τις πολτοποιούμε.

    Αδειάζουμε τον πουρέ μπανάνας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι πολύ καλά.
    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο.
    Παίρνουμε 2 κ.σ. από το μείγμα γεμάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
    Με το πίσω μέρος του κουταλιού δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο pancake και ψήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι η κάτω πλευρά του να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
    Με μια σπάτουλα γυρίζουμε το pancake και το ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ