• Κοινωνία

    Η NASA επιστρέφει στη Σελήνη

    • NewsRoom
    Εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου


    Την εκτόξευση της αποστολής Artemis Ι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα η NASA, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στέλνοντας στο διάστημα τον πύραυλο Space Launch System (SLS) και την κάψουλα Orion,  σε ένα ταξίδι που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα γύρω από τη Σελήνη.

    Η εκτόξευση της αποστολής, η οποία είναι μη-επανδρωμένη,  σηματοδοτεί το ντεμπούτο του πιο ισχυρού πυραύλου που έχει συναρμολογηθεί ποτέ. Επιπλέον αποτελεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης, αναφέρει το CNBC.

    Είναι η πρώτη αποστολή στο σεληνιακό πρόγραμμα της NASA Artemis, η οποία αναμένεται να προσγειώσει τους αστροναύτες του οργανισμού στη Σελήνη μέχρι την τρίτη αποστολή της το 2025.

    Ενώ η Artemis I δεν θα μεταφέρει αστροναύτες ούτε θα προσγειωθεί στο φεγγάρι, η αποστολή είναι κρίσιμη για να αποδειχθεί ότι ο πύραυλος-τέρας της NASA και η κάψουλα στο βαθύ διάστημα μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

    Το Artemis I έχει καθυστερήσει χρόνια, με το πρόγραμμα να ξεπερνά τον προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων.

    Παρά τις καθυστερήσεις και την απορρόφηση μεγάλου μέρους του σχετικά μικρού προϋπολογισμού της NASA το πρόγραμμα Artemis έχει λάβει ισχυρή δικομματική πολιτική υποστήριξη.

    Οι αξιωματούχοι το 2012 υπολόγισαν ότι ο πύραυλος SLS θα κόστιζε 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη, θα έκανε το ντεμπούτο του το 2017 και θα είχε 500 εκατομμύρια δολάρια ανά τιμή εκτόξευσης. Αλλά ο πύραυλος μόλις τώρα κάνει το ντεμπούτο του, αφού κόστισε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθεί, και η τιμή ανά εκτόξευση έχει εκτοξευθεί στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια .



    ΣΧΟΛΙΑ