• Δημοφιλή στο Internet

    Η αγγλική συνταγή που λατρεύουμε: Fish and chips για το τραπέζι της Παρασκευής

    • NewsRoom

    Fish and chips από την Αργυρώ Μπραμπαρίγου


    Έρχεται Σαββατοκύριακο και, εκτός από το ότι όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε, νιώθουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε για λίγο από το καθημερινό, προσεκτικό διαιτολόγιό μας.

    Η εύκολη συνταγή της Αργυρούς Μπαραμπαρίγου για τα το αγγλικό fish and chips είναι ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε νόστιμο και κάπως «αμαρτωλό» τηγανιτό φαγητό. Η Αργυρώ φτιάχνει ψάρι τηγανιτό, με κρούστα από κουρκούτι μπύρας και τηγανιτές, τραγανές πατάτες.

    Στην Αγγλία, το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται κυρίως με σως ταρτάρ και λίγο ξύδι στις τηγανητές πατάτες.

    Υλικά

    4 φιλέτα μπακαλιάρου (μερίδες)
    λίγο αλάτι
    Για το κουρκούτι μπύρας
    1 μικρο μπουκάλι μπύρας 330 ml
    200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
    50 γραμ. αλεύρι ρυζιού
    1 σφηνάκι βότκα ή τσίπουρο
    λίγο αλάτι

    Για τις διπλοτηγανητές πατάτες

    6 πατάτες μέτριες
    λάδι για τηγάνισμα
    ανθό αλατιού
    λίγες σταγόνες ξύδι
    Για τη σως ταρτάρ
    1/2 φλ. μαγιονέζα
    4 αγγουράκια-πίκλες (ψιλοκομμένα)
    2 φιλέτα αντζούγιες (ψιλοκομμένα)
    1 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη)
    1 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
    1 βραστό αυγό (ψιλοκομμένο)
    2 κ.σ μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
    ξύσμα από μισό λεμόνι
    λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι
    λίγες σταγόνες ξύδι
    πιπέρι φρεσκοτριμμενο

    Εκτέλεση

    Για την αυθεντική συνταγή fish and chips, βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψάκι. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.

    Για τις διπλοτηγανητές πατάτες

    Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού. Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια όπως κάνουμε για τηγανητές πατάτες. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με νερό .Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό να φύγει όλο το άμυλο.

    Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά,για λίγα λεπτά.

    Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τις αραδιάζουμε σε μια στρώση, να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.

    Συνήθως τηγανίζουν τις πατάτες σε ζωικό λίπος. Όμως εμείς, θα τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.

    Τις βγάζουμε σε ταψί και αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανατηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού

    Για το κουρκούτι

    Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα. Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό.

    Για το ψάρι

    Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα. Βάζουμε 3-4 κ.σ αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο. Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι μπύρας. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.

    Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.

    Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

    Για τη σως ταρτάρ

    Βάζουμε σε ένα μπολ ολα τα ψιλοκομμενα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα. Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα ταρταρ και σερβίρουμε με το fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!

    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει επίσης μυστικά για τέλειο fish and chips:

    -Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μείνει με το αλάτι το λιγότερο 30′ για να κατεβάσει τα υγρά του και να σφίξει η σάρκα του.

    -Αν έχετε θερμόμετρο και θέλετε σούπερ τραγανές πατάτες, τότε το πρώτο τηγάνισμα πρέπει να γίνει στους 130 °C και το δεύτερο στους 180 °C.

    -Στην Αγγλία παραδοσιακά στα σπίτια τηγανίζουν τις πατάτες τους σε ζωικό λίπος γι αυτό γίνονται πάρα πολύ νόστιμες αλλά και έξτρα τραγανές.

    Πηγή: www.argiro.gr



    ΣΧΟΛΙΑ