• Real Estate

    Το φαινόμενο Airbnb αναθερμαίνει την αγορά των στεγαστικών δανείων – Κινέζοι και Τούρκοι πιάνουν «στασίδι» στο κέντρο


    Μετά από μία εξαετία  απόλυτης στασιμότητας στη ζήτηση στεγαστικών δανείων,  ξαφνικά κάτι κινείται και οι τράπεζες δέχονται και πάλι αιτήματα. Την αναθέρμανση στη ζήτηση τα τραπεζικά στελέχη την αποδίδουν στην πλατφόρμα του Airbnb, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που το «βλέπουν» ως επένδυση, δεδομένου ότι ο τουρισμός της Αθήνας σταθερά απογειώνεται και οι προβλέψεις για την πορεία του είναι εξαιρετικά ευοίωνες –εκτός προόπτου- την επόμενη δεκαετία.

    «Το Airbnb δημιουργεί μεγάλη κινητικότητα και πλέον υπάρχει σταθερή ζήτηση για μικρά ακίνητα στο κέντρο», λέει στο mononews.gr υπεύθυνος στεγαστικής πίστης  συστημικής τράπεζας και συνεχίζει: «Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη για ακίνητα που βρίσκονται στην καρδιά της πρωτεύουσας, στο ιστορικό κέντρο, φτάνει μέχρι τους Αμπελόκηπους χαμηλά και στα νότια προάστεια».

    Ωστόσο παραδέχεται ότι η ζήτηση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή,  τότε  που οι τράπεζες έβλεπαν συνολικά τις χορηγήσεις τους να ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ το μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση, η αναθέρμανση της ζήτησης είναι θετικό νέο για τις τράπεζες που διαθέτουν μεγάλο στοκ ακινήτων, και αναζητούν τις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέψουν την αποδοτική διαχείριση αυτών των ακινήτων. Εξάλλου οι τράπεζες τα «ακριβά» ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί μέσα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα αποκτούν οι ίδιες.

    «Πακέτα ακινήτων»

    Το επόμενο βήμα, μόλις η αγορά αποκτήσει την δυναμική της, είναι τα ακίνητα να πωληθούν σε επενδυτές ως «πακέτα ακινήτων» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη λογική του Airbnb. Για το λόγο αυτό θα δημιουργήσουν «οχήματα ειδικού σκοπού» μέσω των οποίων θα διαθέτουν τα ακίνητα σε ενδιαφερόμενους  ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα πολλά ακίνητα αλλάζουν χέρια και πωλούνται σε χαμηλές προς το απρόν τιμές σε fund ελληνικοκινεζικά, τουρκικά κλπ., που πιάνουν θέσεις στο νέο τοπίο της πρωτεύουσας.

    Κινεζική επέλαση στο κέντρο

    Οι Κινέζοι προτιμούν το κέντρο και σε γειτονιές όπως το Κουκάκι και το Μετς σπεύδουν να αγοράσουν ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ οι τούρκοι προτιμούν τα νότια προάστεια.

    Στοχεύουν σε παλιές πολυκατοικίες -κτίσματα της 10ετίας του 1970- τα οποία προσφέρονται προς 800 ευρώ το τμ, ενώ αντίθετα τα μεμονωμένα διαμερίσματα είναι πολύ ακριβότερα, πάνω από 1.000 ευρώ το τμ, ενώ για διαμερίσμτα με θέα η τιμή ξεπερνά κατά πολύ τα 1.500 ευρώ το τμ.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες –λόγω των πλειστηριασμών- δημιουργούν χαρτοφυλάκια με ακριβά ακίνητα και επιλέγουν πολυτελή διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε ξενοδοχεία και σε  κτίρια γραφείων.

    Για παράδειγμα τα  «πακέτα» ακινήτων που εξυπηρετούν τις  ανάγκες του Airbnb, μπορούν να πιάσουν  καλύτερη τιμή και είναι πιο εύκολο να διατεθούν σε επενδυτές, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Ασφαλιστική: Άνοιξαν τα data rooms για τους δύο κινέζικους ομίλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜIG: Η στρατηγική του CEO Αθανάσιου Παπανικολάου για την «επόμενη μέρα» και οι στόχοι για Vivartia, Attca Group, Υγεία, SingularLogic



    ΣΧΟΛΙΑ