• Real Estate

    «Θρίλερ» με το Πάρκο στο Ελληνικό: Οι εμμονές του υπουργείου Πολιτισμού και η στάση της Lamda

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη
    Ελληνικό

    Ο σχεδιασμός του Ελληνικού


    Το υπουργείο Πολιτισμού συνέχισε και χθες να μπλοκάρει την υπογραφή της μίας εκ των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την ανάπτυξη στο Ελληνικό, που αφορά στο Πάρκο, με την εμμονή του να περιληφθούν σε αυτήν επιπλέον της υφιστάμενης νομοθεσίας ρυθμίσεις, με στόχο να περνούν από την έγκρισή του υποχρεωτικά όλες οι μελέτες στο πλαίσιο της κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου.

    Η τύχη της ΚΥΑ θα κριθεί σήμερα ή αύριο, με πιθανότερο σενάριο την υπογραφή της, καθώς η υπόλοιπη κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τουλάχιστον μια Απόφαση.

    Κατά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) της κυβέρνησης (συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων) οι γενικοί γραμματείς, εκτός της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη, έδωσαν το «πράσινο φως» σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές τους για να προχωρήσει η ΚΥΑ.

    Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες έχει επιταχυνθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπογραφεί τουλάχιστον μια από τις  ΚΥΑ, με παράλληλες κινήσεις φορέων όπως του Κτηματολογίου για να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

    Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού ζητείται να συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ ρητά ότι όλες οι μελέτες (κτηρίων ή και οποιεσδήποτε άλλες, π.χ. της φύτευσης) που αφορούν το Πάρκο και ανεξάρτητα από το αν η περιοχή μελέτης γειτνιάζει με κάποιο μνημείο ή αρχαία, θα εγκρίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτό, που είναι πέρα από την υφιστάμενη νομοθεσία και δεν προβλέπεται, αντιδρά ο επενδυτής καθώς μια τέτοια διαδικασία σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις κατά την υλοποίηση του έργου.

    Η Lamda χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο φορές, αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονταν παράλληλα με τη συνεδρίαση του ΚΣΔ με αντικείμενο τις απαιτήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Παρέμειναν, καθώς οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν να βρουν μια διατύπωση που να ικανοποιεί τον επενδυτή και την κα. Βλαζάκη. Αυτό δεν στάθηκε δυνατό, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ, ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να υπογράψει την πρώτη ΚΥΑ και γιαυτό η προσπάθεια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

    Το ζητούμενο, μεταξύ άλλων, είναι η απόφαση του ΚΣΔ να είναι ομόφωνη και να μην καταγραφεί στο κείμενο διαφωνία του υπουργείου Πολιτισμού. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος είναι νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη που θα καθυστερήσουν περαιτέρω το έργο.

    Όπως εκτιμάται η αντίδραση του επενδυτή, εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο παρά πέντε της θητείας της, υπογράψει την μια ΚΥΑ, θα καθοριστεί από την τελική διατύπωση του κειμένου.

    Η Lamda έχει διαμηνύσει με σαφήνεια στην κυβέρνηση ότι αν δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τρόπο συναινετικό διακυβεύεται η ασφαλής έναρξη του έργου.

    Πολύ δε περισσότερο όταν μια από τις αιτίες της επιμονής του υπουργείου Πολιτισμού, φαίνεται να είναι η άποψη ορισμένων στελεχών του για με τα ψηλά κτήρια. Έχοντας τη δυνατότητα να «βλέπει» τις μελέτες θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα ψηλά κτήρια που προβλέπονται στην ανάπτυξη του παλιού αεροδρομίου, παρά το γεγονός ότι έχουν περιληφθεί στο Master Plan του έργου και με αυτό ο επενδυτής έχει κάνει τον σχεδιασμό του.

    Βάσει των όσων προβλέπονται στην προς διαμόρφωση ΚΥΑ στην περιοχή του Πάρκου συνολική έκτασης 2.000.569 τ.μ. επιτρέπεται η κατασκευή ενός υψηλού κτηρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, σε εγγύτητα με τις εξόδους του Πάρκου προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως τοπόσημο.

    Κατά τα άλλα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων για τα κτήρια που επιτρέπεται να ανεγερθούν εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου έχει οριστεί σε δύο και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων σε δέκα μέτρα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο Πάρκο είναι 351.390 τ.μ., ενώ η κάλυψη των κτηρίων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

    Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής αναπτύσσεται εντός της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου, με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, ελεύθερων χώρων, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών ως προς τη λειτουργία τους. Οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι ανέρχονται στο 75% τουλάχιστον της συνολικής έκτασης του Πάρκου.

    Η επικοινωνία του Μητροπολιτικού Πάρκου με τις όμορες περιοχές εντός του Μητροπολιτικού Πόλου επιτυγχάνεται με τη συνένωση χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων των περιοχών και ζωνών πέριξ του Πάρκου, ώστε να δημιουργηθούν «πύλες εισόδου» περιμετρικά αυτού.



    ΣΧΟΛΙΑ