• Real Estate

    Ten Brinke: Πρώτη φορά μέρισμα στους Ολλανδούς από την ελληνική θυγατρική

    Φώτης Γιόφτσιος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ten Brinke Hellas

    Φώτης Γιόφτσιος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ten Brinke Hellas


    Δεκαπέντε χρόνια μετά την απόφαση του Ολλανδού επιχειρηματία Albert Ten Brinke να επενδύσει στην Ελλάδα, οι μέτοχοι της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων δρέπουν καρπούς από τα έργα στην εγχώρια αγορά real estate.

    Η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής θα προτείνει προς έγκριση στη γενική συνέλευση την διανομή πρώτου και πρόσθετου μερίσματος από τα κέρδη της εταιρείας προς τον μοναδικό της μέτοχο συνολικού ποσού 1,98 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για κέρδη που προέκυψαν «σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό της εταιρείας, κατά τον οποίο προβλέπεται η πώληση δανείων που έχουν αγοραστεί από επενδυτικό fund, καθώς και πωλήσεις χρεογράφων και ακινήτων», σύμφωνα με την Ten Brinke Hellas, που δημοσίευσε πρόσφατα τις οικονομικές καταστάσεις του 2022.

    Πέρσι, η Ten Brinke έγραψε έσοδα 5,98 εκατ., αυξημένα κατά 56,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 32,7% κι έφτασαν τα 1,46 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν σε 3,38 εκατομμύρια από 2,72 εκατ. το 2021. Η ελληνική θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού real estate διαθέτει κεφάλαια 17,6 εκατομμυρίων, προκειμένου να συνεχιστεί το επιχειρηματικό της πλάνο, ενώ το χαρτοφυλάκιο των δανείων και συμμετοχών που επίσης κατέχει αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην κερδοφορία της νέας χρονιάς 2023. Σημειωτέον ότι είναι αδάνειστη και υποστηρίζεται από τη μητρική μέσω των ομολογιακών δανείων που χορηγούνται.

    Η συνεργασία με servicers

    H εταιρεία ποντάρει στα κόκκινα δάνεια, καθώς έχει ήδη συνάψει συνεργασία με servicers από το 2018 και έχει αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς για δάνεια – ακίνητα, με μονομερές δικαίωμα ανανέωσης από την πλευρά της για να αποφασίσει εάν θα τα αγοράσει τελικά με τίμημα τουλάχιστον της συμφωνημένης τιμής στόχου. Επίσης, έχει μονομερές δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση κάποιου δανείου – ακινήτου με άλλο δάνειο – ακίνητο εφόσον αυτό έχει ανυπέρβλητα εμπόδια όπως αδυναμία επίλυσης νομικών η πραγματικών προβλημάτων που κωλύουν τη μεταβίβαση στον προσυμφωνημένο χρόνο ή η μη συναίνεση του ιδιοκτήτη στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση του.

    Στόχος της ολλανδικής διοίκησης είναι όλες οι εταιρείες της πολυεθνικής (συμπεριλαμβανομένης της Ten Brinke Hellas) να φτάσουν σε τζίρο τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμική της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας εντός του 2023 και να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στον έλεγχο του κόστους και στην περαιτέρω διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας», αναφέρουν τα στελέχη στην οικονομική έκθεση της προηγούμενης χρήσης.

    Στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα 500 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα, εντός του 2023, προστίθενται στο χαρτοφυλάκιο της Ten Brinke 250.000 τ.μ. logistics, 118.000 τ.μ. εμπορικών πάρκων, 84.000 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, 69.000 τ.μ. κατοικιών και 30.000 τ.μ. τουριστικών ακινήτων, τομέας στον οποίο αποφάσισε πρόσφατα να εισέλθει. Μία από τις επενδύσεις της εταιρείας που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ανακατασκευή του Γιαβάσειου στην Ερμού, το οποίο μετατρέπεται σε κτίριο καταστημάτων και διαμερισμάτων, ενώ έργα της Ten Brinke έχουν πωληθεί σε επενδυτές όπως η Eurobank, στην οποία ανήκει συγκρότημα αποθηκών που κατασκεύασε η ολλανδική πολυεθνική στο Θριάσιο Πεδίο.

    Η Ten Brinke είναι στρατηγικός επενδυτής του ομίλου Φουρλή, καθώς μαζί με την Trade Estates αναπτύσσουν εμπορικά πάρκα τα οποία περνούν στην ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ όταν ολοκληρώνονται. Σε αυτά ανήκουν εμπορικό κέντρο στο Χαλάνδρι, το Top Park στην Πειραιώς και τρία υπό κατασκευή retail parks σε Σπάτα, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα.

    Διαβάστε επίσης

    Βήμα εγκρίσεων για το Radisson στη Διπλάρειο Σχολή

    Prodea: Συμφωνία 237,25 εκατ. ευρώ με Εθνική Τράπεζα για την πώληση ακινήτων

    Minoan Group: Ξεκολλά ύστερα από τρεις δεκαετίες η τουριστική επένδυση της βρετανικής εισηγμένης στο Κάβο Σίδερο



    ΣΧΟΛΙΑ