• Real Estate

    Τα νέα έργα στα οποία επικεντρώνεται η Noval Property ΑΕΕΑΠ της Βιοχάλκο

    Το κτήριο στην Αρδηττού 40 – 42


    Στη μετατροπή ημιτελούς κτηρίου 4.300 τ.μ. ιδιοκτησίας της επί της οδού Αρδηττού 40 – 42, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα, σε ξενοδοχείο με διαμερίσματα προχωρά η Noval Property ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) της Βιοχάλκο, παράλληλα με τη μεγάλη επένδυση, ύψους 117 εκατ. ευρώ, στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019.

    Ως προς το δεύτερο πρόκειται για τη μετατροπή πρώην βιομηχανικού χώρου 73.000 τ.μ. σε υπερ- τοπικό πόλο τουρισμού και πολιτισμού (κοντά βρίσκονται μεταξύ άλλων το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχεία, γραφεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στον ίδιο χώρο θα κατασκευαστεί και μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, πάρκο περίπου 30 στρεμμάτων, αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής.

    Αναφορικά με το ακίνητο στην Αρδηττού έχει συναφθεί σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου και τη ΜΕΠΑΛ ΑΕ διάρκειας 15 ετών με δικαίωμα μονομερούς παράτασης 10 ετών και οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η Noval Property στοχεύει πλέον και στην απόκτηση νέων ακινήτων (τρίτων) παράλληλα με την ανάπτυξη αυτών του χαρτοφυλακίου της.

    Είναι η δεύτερη σε αξία χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ απέχοντας σημαντικά από την πρώτη, την Prodea (αξία χαρτοφυλακίου 2,2 δισ. ευρώ) και κοντά στην τρίτη που είναι η Trastor ΑΕΕΑΠ (αξία χαρτοφυλακίου 226,8 εκατ. ευρώ) χωρίς ακόμα να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο όπως οι προαναφερόμενες ΑΕΕΑΠ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property περιλαμβάνει 41 ακίνητα, κυρίως κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 430.000 τ.μ.. Η αξία αποτίμησης τους στις 31.12.2019 ήταν 298,5 εκ. ευρώ.

    Το 2019, τα μεγέθη του εμπορικού κέντρου River West, του εμπορικού πάρκου Mare West στην Κόρινθο και του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens, κινήθηκαν ανοδικά.

    Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει κάνει καμία εκτίμηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για την τρέχουσα χρονιά λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως σημειώνει πάντως η αγορά ακινήτων θα επηρεαστεί κυρίως όσο αφορά τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία καθώς η λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των περισσότερων καταστημάτων λιανικής έχει σταματήσει, συνοδευόμενη από υποχρεωτική έκπτωση 40% στα μηνιαία ενοίκια για τους πρώτους μήνες της επέκτασης COVID-19, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης. Προσθέτει, με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου, ότι «οι εταιρείες της Βιοχάλκο με διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο και σταθερή οργανωτική δομή εξακολουθούν να δείχνουν ανθεκτικότητα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξή τους».

    Κατά την προηγούμενη χρήση ολοκληρώθηκε το συγκρότημα γραφείων The Orbit επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα (συνολικής δομημένης επιφάνειας 39.650 τ.μ.), το οποίο αναμένεται να πιστοποιηθεί με LEED for Core & Shell στο επίπεδο Platinum και το κτήριο γραφείων The Butterfly στο Χαλάνδρι (συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.150 τ.μ.), το οποίο πιστοποιήθηκε με LEED for Core & Shell στο επίπεδο Gold, τα οποία έχουν ήδη εκμισθωθεί, καθώς και το εξωτερικό πάρκο αναψυχής συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ. στο Mare West.

    Στην Κηφισίας μισθωτές είναι μεταξύ άλλων οι Beat Mobility Services, Softomotive Μ. ΕΠΕ, Meeting Point HotelManagement AE και Complete Innovations και στο Χαλάνδρι οι BP Εταιρεία Πετρελαιοειδών, Alberta Shipmanagement LTD, Helic AE και Chevron Προϊόντα Ναυτιλίας Ελλάς ΑΕ.

    Σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West (κατά συνολικά 25.000 τ.μ. περίπου δομημένης επιφάνειας).

    Τα έσοδα της Noval Property πέρσι ανήλθαν σε 11,197 εκατ. ευρώ έναντι 8,388 εκατ. το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος σε ζημία 2 εκατ. ευρώ, έναντι επίσης ζημιάς 1,5 εκατ. ευρώ. Η Noval Property συστάθηκε ως ΑΕΕΑΠ στις 15 Οκτωβρίου 2019, έπειτα από την άδεια που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει στη διάθεσή της αρχικά δύο χρόνια προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ