• Real Estate

    Τράπεζες: Αυτά είναι τα deals 800 εκατoμμυρίων στα ακίνητα

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Το θετικό momentum στην αγορά real estate εκμεταλλεύονται οι συστημικές τράπεζες, μέσω κινήσεων που οδηγούν στην τοποθέτηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, είτε στην εκκαθάριση των δικών τους portfolios από assets που δεν παράγουν έσοδα.

    Το άρμα των επενδύσεων στα ακίνητα σέρνει η Εθνική, που έχει στα σκαριά την αγορά 43 ακινήτων από την Prodea, μία συμφωνία 237 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε ότι η Εθνική ήταν η βασική μέτοχος της Prodea έως το 2019 (τότε Εθνικής Πανγαία). Ο πρώτος κύκλος αποεπένδυσης ξεκίνησε στα τέλη του 2013, όταν η Invel εξαγόρασε το 66% της ΑΕΕΑΠ από την τράπεζα και ακολούθησε η πώληση του 32,7%, έξι χρόνια μετά.

    Πλέον, η Εθνική εντάσσει ξανά στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα της Prodea στα οποία στεγάζει καταστήματά της. Εντός του καλοκαιριού υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας αναφορικά με τα ακίνητα που σήμερα εκμισθώνει η Prodea στην Εθνική, το οποίο περιλαμβάνει δύο σκέλη: αφενός την πώληση των ακινήτων στην Εθνική έναντι 237 εκατ., που αντιστοιχούν στην αγοραία αξία αυτών των ακινήτων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών, αφετέρου την τροποποίηση κάποιων όρων της μίσθωσης για τα εναπομένοντα ακίνητα, τα οποία δεν θα πωληθούν και θα παραμείνουν μισθωμένα στην τράπεζα.

    H Εθνική πετυχαίνει έτσι τη μείωση των εξόδων της, καθώς μειώνει τα κόστη μίσθωσης των κτιρίων που χρησιμοποιεί κατά περίπου 179 εκατομμύρια.

    Ήδη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Εθνική αγόρασε συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία στο παρελθόν μίσθωνε, έναντι 151 εκατομμυρίων, ενώ έχει συνάψει μνημόνιο συμφωνίας για την αγορά πρόσθετων ακινήτων έναντι 154 εκατ. ευρώ, τα οποία, επί του παρόντος, μισθώνει. Σε αυτές τις συναλλαγές αξίας 300 εκατομμυρίων συμπεριλαμβάνεται το deal 237 εκατ. με την Prodea.

    Σε τρία ταμπλό παίζει η Alpha Bank

    Στη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ με ενεργητικό 3 δισ. επενδύει και η Alpha Bank, η οποία στις αρχές Αυγούστου αγόρασε πακέτο μετοχών της Prodea κοντά στο όριο του 5%, τοποθετώντας κεφάλαια περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι να μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της και από την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. Παρότι η Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για την αγορά των μετοχών της Prodea (έχοντας τον έλεγχο του 87%), η Alpha δεν προτίθεται να αποεπενδύσει από την εισηγμένη, μόλις δύο μήνες μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Σε εξέλιξη είναι η μεταβίβαση ακινήτων της Alpha Bank στο μετοχικό σχήμα των DimandPremia – EBRD, στο οποίο συμμετέχει και η τράπεζα, στο πλαίσιο της συναλλαγής Skyline. Ο διαγωνισμός που διενήργησε η τράπεζα αφορά στην πώληση 573 ακινήτων έναντι 438 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν και μέσω πώλησης σε τρίτους επενδυτές. Ωστόσο, ακίνητα αξίας περίπου 260 εκατομμυρίων θα παραμείνουν στη Skyline για να αξιοποιηθούν από τους μετόχους, κυρίως μέσω εκμίσθωσης.

    Η Alpha Bank θα ωφεληθεί, παράλληλα, από τη διαχείριση των ακινήτων, καθώς η θυγατρική της, Alpha Real Estate υπέγραψε συμβόλαιο επταετούς διάρκειας με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της Skyline, συμφωνία που μεταφράζεται σε έσοδα 10 εκατομμυρίων για την επόμενη πενταετία.

    Οι κινήσεις των Πειραιώς & Eurobank

    Ανάλογη στρατηγική ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς, που στοχεύει να έχει μετατρέψει την Trastor μία ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο 600 εκατομμυρίων έως το 2026. Πέρα από επενδυτικές κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η ΑΕΕΑΠ με τη στήριξη της τράπεζας ως βασικής μετόχου, η Πειραιώς έχει εισφέρει μέχρι σήμερα στην Trastor ακίνητα αξίας 27 εκατομμυρίων.

    Αντιθέτως, η Eurobank εξαγοράζει μεν, ακίνητα, αλλά παράλληλα μεταβιβάζει assets που δεν της αποφέρουν μισθώματα, όπως το ημιτελές ξενοδοχείο «της χούντας» στην Αγία Μαρίνα, το οποίο πούλησε στην αμερικανική HIG Capital έναντι 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Η τράπεζα είχε θέσει στόχο στην αρχή της χρονιάς την πώληση χαρτοφυλακίου αξίας τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, ενώ περιμένει έσοδα 100 εκατομμυρίων από ενοίκια το 2023 (το 2022 έφτασαν τα 88 εκατ. ευρώ).

    Διαβάστε επίσης

    Γλυφάδα: Η ιστορική ταβέρνα «Μπάρμπα Πέτρος» γίνεται πάρκο

    Πώς Brook Lane και Redex μεταμορφώνουν το εμπορικό του Μπάμπη Βωβού στο Φαληρικό Δέλτα

    «Σεισμός» στην παγκόσμια αγορά ακινήτων – Πρώτες ρωγμές με μειωμένη ζήτηση, άδειους χώρους, χρεοκοπίες



    ΣΧΟΛΙΑ