• Real Estate

    Στην Grivalia ολόκληρη η ανάπτυξη στο πρώην ακίνητο της Παπαστράτος στον Πειραιά

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Στην Grivalia ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) θα περάσει το σύνολο της ανάπτυξης στο ακίνητο το οποίο στέγαζε το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά (περιοχή Αγίου Διονυσίου), έπειτα από την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του από την Dimand. Μέχρι στιγμής η ΑΕΕΑΠ έχει διαθέσει για την μερική εξαγορά του συνολικά περίπου 14 εκατ. ευρώ. 

    Η Grivalia ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την απόκτηση του 49% των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Piraeus Port Plaza 3 (PPP3) η οποία έχει στην κατοχή της το τρίτο τμήμα του προαναφερόμενου ακινήτου, καθώς την ύπαρξη προσυμφώνου για την εξαγορά του υπολοίπου 51% μετά το πέρας της μετασκευής του ακινήτου. Το τίμημα που καταβλήθηκε για τη συναλλαγή ανήλθε σε 5,038 εκατ. ευρώ.

    Το ακίνητο της PPP3 θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί από πρώην βιομηχανικό χώρο σε συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και θέσεων στάθμευσης σύγχρονων προδιαγραφών   συνολικής επιφάνειας 43.992 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων).

    Προηγήθηκε η εξαγορά του πρώτου και δεύτερου τμήματος του εν λόγω ακινήτου μέσω της απόκτησης των εταιρειών που ανήκουν και ειδικότερα:

    • Η εξαγορά του 100% της Piraeus Port Plaza 1 (PPP1) έναντι συνολικού τιμήματος 5,498 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις. Τον Οκτώβριο του 2016 η ΑΕΕΑΠ είχε αποκτήσει άμεσα το 50% του PPP1 (έναντι 1,625 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο 50% τον Ιούλιο του 2018 έναντι τιμήματος 3,873 εκατ. ευρώ. Το τμήμα αυτό των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος μετασκευάστηκε και αναβαθμίστηκε από αποθηκευτικό χώρο σε σύγχρονο κτήριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτει εκμισθώσιμη επιφάνεια που αποτελείται από περίπου 9.700 τ.μ. ανωδομής και περίπου 4.470 τ.μ. υπόγειων βοηθητικών και αποθηκευτικών χώρων. Είναι πλήρως εκμισθωμένο στην πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, Teleperformance με συμβόλαιο έως το 2030 και ετήσιο μίσθωμα για την Grivalia 1,440 εκατ. ευρώ. Η εμπορική του αξία στα βιβλία της ΑΕΕΑΠ είναι 19,315 εκατ. ευρώ.
    • Σεπτέμβριο του 2018 η Grivalia ανακοίνωσε την απόκτηση του 49% των μετοχών της Piraeus Port Plaza 2 (PPP2). Η PPP2 έχει στην κατοχή της το δεύτερο τμήμα του πρώην ακινήτου Παπαστράτος. Ο σχεδιασμός ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από την Dimand είναι η αναβάθμισή του και η μετατροπή του από πρώην βιομηχανικό χώρο σε συγκρότημα γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών συνολικής επιφάνειας 26.755 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων). Στη συνέχεια θα εκμισθωθεί σε πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών βάσει σχετικού προσυμφώνου που έχει ήδη υπογραφεί. Η Grivalia έχει προσυμφωνήσει να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 51% της PPP2 μετά το πέρας της μετασκευής του ακινήτου και με την παράδοσή του προς χρήση από το μισθωτή. Το τίμημα που καταβλήθηκε για την PPP2 ήταν 3,62 εκατ. ευρώ.

    Η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου στον Πειραιά, μια από τις ελάχιστες μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκίνησε με την εξαγορά του το 2016 από την Dimand.

    Το πρώην εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Πειραιά

    Το ύψος συνολικά της επένδυσης που θα γίνει για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και στα τρία τμήματα του ακινήτου έχει προσδιοριστεί σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

    Για τη χρηματοδότηση του έργου η Dimand συνεργάζεται με την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την οποία έχει δημιουργήσει κοινοπραξία (35% EBRD και 65% Dimand).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Χρυσικός: Γιατί ωφελούνται οι μέτοχοι της Grivalia από τη συγχώνευση με Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλή κίνηση για την Dimand στην εξαγορά του κτηρίου της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται ο εξωδικαστικός για τους ιδιώτες το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ